“Τρέξε, τρέξε μικρούλη…”. Φεύγει από την Ελλάδα το εργοστάσιο παραγωγής πασίγνωστου γάλακτος

Κοινωνία

Κλείνει το εργοστάσιο που παρήγαγε στο Πλατύ Ημαθίας το γάλα…
Βλάχας εβαπορέ, μετά από μία μακρά πορεία 45 ετών…”Τρέξε τρέξε μικρούλη, γίνε άνδρας μικρούλη, άνδρας ωραίος γερός”. Ένα σλόγκαν για το γάλα Βλάχας εβαπορέ που… μεγάλωσε γενιές…
Η παραγωγή μεταφέρεται εκτός ελληνικού εδάφους, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η Vivartia ανακοίνωσε πως είναι σε συζητήσεις με εταιρεία του εξωτερικού ώστε να πάει η παραγωγή εκτός συνόρων, ενώ για τους 82 υπαλλήλους αναφέρει ότι «η εταιρία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους».
Ήδη την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί διαβούλευση μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ενώ θα τεθούν επί τάπητος όλα τα σχέδια που αφορούν το μέλλον των εργαζομένων, αλλά και της μονάδας παραγωγής.
To εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας δημιουργήθηκε το 1975 από την Nestle σε μία εποχή που το “φρέσκο γάλα” στην βιομηχανοποιημένη του μορφή ήταν ακόμη στα πρώτα βήματα ενώ δεν υπήρχε πανελλήνιο δίκτυο διανομής από καμία εταιρεία.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο και το σήμα “Γάλα Βλάχας” πωλήθηκε από την Nestle στην τότε ΔΕΛΤΑ, τον Οκτώβριο του 2005 – όταν και αποφάσισε να εξέλθει από την αγορά του εβαπορέ – έναντι τιμήματος 2,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία το γάλα βλάχας δεν θα λείψει από την αγορά, καθώς η ΔΕΛΤΑ βρίσκεται σε επικοινωνία για συνεργασία σε επίπεδο παραγωγής με τις δικές της προδιαγραφές με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη.