Το “μάτι” της επιστήμης πέφτει στον βασιλικό. Ο καθοριστικός ρόλος του κατά των γηρατειών

Διατροφή

Η λέξη βασιλικός προέρχεται από την ελληνική λέξη «βασιλιάς» και σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης αυτό συνέβη επειδή μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε κάποια βασιλική αλοιφή ή στο μπάνιο των βασιλέων. Στην Ελλάδα τον έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος από την εκστρατεία του στις Ινδίες, όπου θεωρείται ο τόπος καταγωγής του και είναι το ιερό φυτό των Ινδουιστών. Στην Ελλάδα ο βασιλικός θεωρείται το φυτό του καλοκαιριού, αν και υπάρχει και χειμωνιάτικος και είναι συνδεδεμένος με την καλή τύχη.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στο βότανο αυτό γιατί θεωρούν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία δεν τα γνωρίζουν πολλοί.

Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue αποκάλυψε ότι ο βασιλικός περιέχει ένα ευρύ φάσμα αιθέριων ελαίων πλούσιων σε φαινολικές ενώσεις και μια μεγάλη ποικιλία από άλλα φυσικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, όπως τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες. Το βότανο αυτό περιέχει υψηλή ποσότητα β-καρυοφυλλένιου, που μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της αρθρίτιδας και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας.

1. Βασιλικός: Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα ...

Οι μελέτες έδειξαν πως μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οίδημα έως και 73%, περίπου 24 ώρες μετά τη θεραπεία. Ο βασιλικός έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη Βρετανική Φαρμακευτική Διάσκεψη του Μάντσεστερ, η οποία υποστηρίζει πως οι ιδιότητές του μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιβλαβών επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού. Τα εκχυλίσματα του βασιλικού ήταν αποτελεσματικά στην εξόντωση επιβλαβών μορίων και την πρόληψη των ζημιών που προκαλούνται από ορισμένες ελεύθερες ρίζες στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Παράλληλα, ο βασιλικός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, καθώς μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Pharmacy Education & Research έδειξε ότι το εκχύλισμα αιθανόλης του βασιλικού είχε μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα στάνταρντ αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε σε άλλα φυτά και βότανα.