Συγκινεί ο αγώνας τους. Χιλιάδες πουλιά νεκρά ή εξαντλημένα σε όλη την Ελλάδα

Περιβάλλον

Το θέαμα είναι συγκλονιστικό… Δεκάδες χιλιάδες παγωμένα και αποδυναμωμένα πουλιά εντοπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, από την  Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία. Ήταν ανήμπορα να αντιδράσουν: τα χελιδόνια είχαν αναγκαστεί να καθίσουν στο έδαφος, στην άσφαλτο, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και σε κάθε άλλη διαθέσιμη επιφάνεια. Οι σαχτάρες, αμιγώς αερόβια πουλιά που δεν κάθονται στο έδαφος ή στα σύρματα, βρήκαν πρόχειρο καταφύγιο γαντζωμένες σε τοίχους ή χωμένες σε υδρορροές αεραγωγούς κ.λπ. Οι μυγοχάφτες γέμισαν τους κήπους και τα πάρκα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Εκατοντάδες είναι οι καταγραφές για εξαντλημένα και νεκρά πουλιά ή χελιδόνια που πετούσαν ασυνήθιστα χαμηλά με ενδείξεις κατάπτωσης σε ορνιθολογικές οργανώσεις ή κέντρα προστασίας ζώων.

Πρόκειται για πουλιά που διέσχισαν τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο, αλλά πάνω από το Αιγαίο έπεσαν στην παγίδα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο πέλαγος. Χιλιάδες πουλιά που μεταναστεύουν στη χώρα μας αυτή την περίοδο, όπως τα χελιδόνια και οι σαχτάρες. Αποκαμωμένα από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που συνάντησαν, πολλά πουλιά αναγκάστηκαν να ξαποστάσουν σε διάφορα μέρη για να ξεκουραστούν, γεμίζοντας πολλές φορές δρόμους με τα μικροσκοπικά τους φτερωτά σώματα. Υπήρχαν όμως και εκείνα που δεν τα κατάφεραν μετά από το μακρινό ταξίδι τους…

Θλιβερή εικόνα στην Αργολίδα - Γέμισε η άσφαλτος νεκρά χελιδόνια ...

Χελιδόνια, σαχτάρες, φυλλοσκόποι, μυγοχάφτες που συλλαμβάνουν και τρώνε στον αέρα διάφορα έντομα, βρέθηκαν μέσα στη δίνη των ισχυρών βόρειων ανέμων.  Τα πουλιά αυτά πετάνε μέχρι και 350 χιλιόμετρα τη μέρα, με τους αντικυκλώνες να τα ευνοούν στο ταξίδι τους αφού τα “σηκώνουν” προς τα πάνω.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, σ’ αυτό το ταξίδι οι καιρικές συνθήκες ήταν εναντίον του. Τα ζώα διαχειμάζουν στη νότια Σαχάρα μέχρι τη νότια Αφρική και ξεκινούν κατά κύματα τη μετανάστευση από τις αρχές Μαρτίου σε μια διαδρομή με περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα.

Συναγερμός για τα χελιδόνια που πέφτουν εξαντλημένα στους δρόμους ...

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα πουλιά αυτά είναι εντομοφάγα, δεν τρώνε σπόρους και ψίχουλα, που είναι ακατάλληλη τροφή για όλα τα άγρια πουλιά και προσθέτει πως απαιτείται ειδική τροφή. «Αν είναι μάλιστα πολύ εξαντλημένα, δεν κάνει να φάνε», προσθέτουν ζητώντας από τους οδηγούς που αυτές τις ημέρες κινούνται στους δρόμους, να έχουν την προσοχή τους στο οδόστρωμα και να αναπτύσσουν μικρές ταχύτητες ώστε να μην τα πατήσουν.

«Γενικότερα, δεν πρέπει να τα ενοχλήσουμε μέχρι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ειδικά αν τα βλέπουμε να στέκονται σε ταράτσες και μπαλκόνια», αναφέρουν.

Ανακοίνωση για τα νεκρά χελιδόνια - Η έκκληση των ειδικών για το ...