Έχουν και οι πελαργοί το χωριό τους. Και βρίσκεται στην Ελλάδα. Περνούν χιλιάδες από εκεί

Περιβάλλον

Διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα στους εναέριους μεταναστευτικούς διαδρόμους, επέστρεψαν και τη φετινή άνοιξη οι πελαργοί στις φωλιές τους, στο «Ευρωπαϊκό Χωριό των Πελαργών», στον Πόρο του Έβρου.

Ο Πόρος έχει έντεκα ενεργές φωλιές και το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στον αριθμό των νεοσσών που θα προκύψουν τη συγκεκριμένη αναπαραγωγική περίοδο. Ο Πόρος, είναι το μοναδικό ελληνικό «Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών», που επιλέχθηκε και βραβεύτηκε, το 2016 από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕuroNatur, για τη συνεχόμενη συμβολή του στην προστασία και διατήρηση του συγκεκριμένου είδους, καθώς και για τη δέσμευσή του να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μοναδική διάκριση σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς αποτελεί σημαντικό τόπο για τη διατήρηση και αναπαραγωγή του συγκεκριμένου είδους.

Το Δέλτα του Έβρου, ένας μικρόκοσμος μέσα στο αχανές του πλανήτη, μία πολύ σημαντική περιοχή για τη μετακίνηση των πουλιών ανάμεσα στις θέσεις διαχείμασης και αναπαραγωγής. Ένας προορισμός εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες και «μεταναστευτική στενωπός», για τα αποδημητικά πουλιά.

Εβρος: Δαχτυλίδια σε πελαργούς για τη μελέτη της μετανάστευσής ...

Τα πουλιά, ιδιαιτέρως τα μεγάλα, καθώς ανεβαίνουν από την Αφρική στην Ευρώπη, περνάνε από συγκεκριμένα σημεία. Η πιο σημαντική περιοχή μετανάστευσης είναι ο Βόσπορος, απ’ όπου περνάνε αρκετές χιλιάδες πουλιά. Υπάρχει όμως και μία άλλη περιοχή, πάνω από τον Ελλήσποντο, που λέγεται “μεταναστευτική στενωπός” και περνάει από εμάς από την περιοχή του Δέλτα.

Φέτος ο Φορέας αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειες μετρήσεων που πραγματοποιεί στην περιοχή, καταγράφοντας προ δύο εβδομάδων σημαντικό αριθμό διερχόμενων πουλιών, μεταξύ των οποίων και περισσότερων των 9.500 λευκών πελαργών (Ciconia ciconia), σε πέντε ημερήσιες μετρήσεις. Αυτό δείχνει ότι από εκεί περνάνε χιλιάδες πελαργοί κάθε χρόνο.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ των Πελαργών στον Πόρο ...