Ο άνθρωπος σε “απομόνωση” και τα ζώα της θάλασσας επιστρέφουν όπου φοβόντουσαν…

Περιβάλλον

Ενώ η ανθρωπότητα προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, στον αντίποδα, η άγρια ζωή στον πλανήτη και ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαίνεται ότι παίρνει με ασφάλεια μία βαθιά ανάσα ζωής.

Με αισθητά μειωμένα τα επίπεδα της ρύπανσης και την ανθρωπογενή δραστηριότητα, σε όλο τον πλανήτη, «η φύση έχει κάπως ησυχάσει» , αναφέρει η υπεύθυνη προγράμματος της MEDASSET, Ελεάνα Τουλουπάκη.

Άγρια ζώα επιστρέφουν σε χώρους που μέχρι πρότινος δεν ήταν διαθέσιμοι για αυτά, λόγω της ανθρώπινης παρουσίας. Είδαμε πρόσφατα στην Ελλάδα τα δελφίνια στον Θερμαϊκό, τα νερά στα κανάλια της Βενετίας να καθαρίζουν και να επιστρέφουν ακόμα και ψάρια, στις ΗΠΑ άγρια ζώα να βγαίνουν από τα δάση και κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και στον αστικό ιστό.

Μάλιστα, εξαιτίας της μείωσης των κινδύνων από την ανθρωπογενή δραστηριότητα, «για ορισμένα είδη χελωνών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως η πράσινη χελώνα ή η χελώνα Hawksbill, στην Βραζιλία, παρατηρήθηκε ήδη σημαντική αύξηση της φωλεοποίησης και της εκκόλαψης, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες διάσωσης του είδους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Τουλουπάκη, η περίοδος ωοτοκίας αν και ξεκινάει τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, σε αυτή τη φάση, οι χελώνες βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος και σίγουρα η μείωση της όχλησης και των κινδύνων από την ανθρώπινη παρουσία ευνοεί το είδος, όπως και κάθε άγριο είδος. Σε αυτή τη φάση τα είδη προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στις ελληνικές θάλασσες επιβιώνουν σπάνια είδη – Newsbeast

«Η μείωση της ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εντυπωσιακή. Στην Ελλάδα έχουμε μία σημαντική βελτίωση, γεγονός που παρατηρείται σε όλα τα οικοσυστήματα», αναφέρει ο Θανάσης Τσίκλιρας, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Όπως επισημαίνει, «οι μετρήσεις ρύπανσης που έχουν γίνει σε πραγματικό χρόνο, δείχνουν ότι μέσα σε έναν μήνα μειώθηκαν σημαντικά τόσο σε χημικούς ρύπους όσο και σε σκουπίδια» και προσθέτει, ότι «η χώρα μας αναμένεται να επωφεληθεί πολλαπλά».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσίκλιρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη των συνεπειών του κορονοϊού, βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη μείωση της αλιευτικής πίεσης στα αποθέματα, σε όλες τις κατηγορίες των ψαράδων, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Όπως εκτιμά «στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα παρατηρηθεί πολύ σημαντική αύξηση της βιομάζας των ψαριών στις θάλασσες, αλλά και στα μεγέθη και αυτό θα οφείλεται σε αυτή την απαγόρευση της αλιευτικής πίεσης», και εξηγεί ότι «τα ψάρια που θα γεννηθούν σήμερα, με εξαίρεση αλιεύματα όπως ο γαύρος και η σαρδέλα που ψαρεύονται στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, θα αλιευτούν σε δύο με τρία χρόνια από τη γέννησή τους». Πηγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ