Επιστήμονες: Κάθε μπουκιά με τηγανιτές πατάτες διπλασιάζει τον κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή σας

Διατροφή

Αν και είναι γνωστό ότι οι τηγανητές πατάτες κάνουν κακό στην υγεία μας, παρόλα αυτά είναι η αγαπημένη τροφή πολλών ανθρώπων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι τρώνε τηγανητές πατάτες πάνω από δύο φορές την εβδομάδα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου!

Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση τηγανητής πατάτας σε 4.400 συμμετέχοντες ηλικίας 45-79 ετών σε βάθος 8ετίας. Μέχρι το τέλος της μελέτης, είχαν πεθάνει 236 από τους συμμετέχοντες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το είδος πατάτας που έτρωγαν οι συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν πολλές τηγανητές πατάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα διέτρεχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου!

Η κατανάλωση μη-τηγανισμένων πατατών, όπως η πατατοσαλάτα, οι βραστές και οι πατάτες φούρνου, δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Οι μη-τηγανισμένες πατάτες είναι μια σχετικά υγιεινή τροφή επειδή περιέχουν μια καλή ποσότητα ινών, βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τηγανιτές πατάτες: Να πώς θα φτιάξεις την πιο υγιεινή εκδοχή τους

Όλα αυτά “θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις επιζήμιες επιδράσεις του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη”. Οι τηγανισμένες πατάτες, ωστόσο, έχουν συνήθως πολλά λιπαρά και πρόσθετο αλάτι.

Το αμερικανικό Κέντρο Κανονισμών και Προώθησης Διατροφής προτείνει 3-5 μερίδες λαχανικών ανά ημέρα. Αν και τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, συνυπολογίζονται για το στόχο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγει κανείς λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί με τρόπο, ο οποίος κρατάει χαμηλά την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, όπως συμβαίνει με τα τηγανισμένα λαχανικά. Πηγή, επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.