Η ασθένεια αυτή μπορεί να στερήσει από τον άνδρα να γίνει πατέρας. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται

Υγεία

Τη γονιμότητα ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ο σακχαρώδης διαβήτης και αυτό να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές. Αυτό επισήμανε η βιολόγος αναπαραγωγής Θεοδοσία Ζεγκινιάδου, σε ομιλία της στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης “Σύγχρονες Αντιλήψεις και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εργαστηριακή Διάγνωση και Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Αναπτύσσοντας το θέμα της υπογονιμότητας στον διαβητικό άνδρα η κα. Ζεγκινιάδου ανέφερε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης φαίνεται πως επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα μέσω αλλαγών που παρατηρούνται στις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος.
“Δυστυχώς, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει και το DNA του σπερματοζωαρίου καθώς οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κατάτμηση στο DNA πράγμα που δυσχεραίνει τη σύλληψη. Επίσης, κατά τη διαδικασία της σπερματογένεσης, μπορεί να προκληθούν επιγενετικές αλλαγές οι οποίες είναι δυνατόν να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές. Οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονται και στα νεαρά άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ακόμη και τους εφήβους” πρόσθεσε η κ. Ζεγκινιάδου.

Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας. “Όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη και όσο πιο πιστά ακολουθείται η αγωγή τόσο μικρότερη ζημία γίνεται ακόμη και στον αναπαραγωγικό δυναμικό του άνδρα”, εξήγησε η κ Ζεγκινιάδου. Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Σύνολο επισκέψεων 797 , Σήμερα 1