Εδώ ακόμη και… ο αέρας κοστίζει πανάκριβα. Είναι στους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου.

Κοινωνία

Στους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου, αναφορικά με το κόστος ενοικίασης, αναρριχήθηκε τον τελευταίο χρόνο η οδός Ερμού. Σύμφωνα με τη σχετική λίστα, που επιμελείται σε ετήσια βάση ο διεθνής όμιλος παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, η Ερμού βρίσκεται πλέον στη 14η θέση, καθώς το μέσο ετήσιο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 14% τον τελευταίο χρόνο και διαμορφώνεται πλέον σε 3.420 ευρώ/τ.μ., από 3.000 ευρώ/τ.μ. ετησίως, στην αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου έτους.
Σε σχέση μάλιστα με το 2017, όταν η Ερμού βρισκόταν στη 19η θέση, η αύξηση των ενοικίων προσεγγίζει το 30%. Ενδεικτικό είναι ότι, το 2016, η οδός στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπερνούσε την 25η θέση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνεχής άνοδος των τιμών ενοικίασης καταστημάτων στην Ερμού οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από την έλλειψη κενών καταστημάτων σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει, αλλά και την απουσία νέων εμπορικών κέντρων, που ωθεί αρκετές αλυσίδες στην αναζήτηση σημείων στην Ερμού, ως ένα από τα εμπορικότερα σημεία της Αθήνας.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, σημαντική τόνωση έχει δώσει και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στις συνοικίες πέριξ της Ερμού, ενισχύοντας σημαντικά τον τζίρο των καταστημάτων, με αποτέλεσμα οι αλυσίδες να είναι περισσότερο πρόθυμες να δαπανήσουν τα σχετικά, υψηλά ποσά ενοικίασης, προκειμένου να αποκτήσουν σημείο πώλησης στην οδό.

Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της κρίσης στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, το 2013, η οδός Ερμού είχε υποχωρήσει μέχρι και την 31η θέση στη σχετική λίστα, προτού αρχίσει να αναρριχάται έκτοτε. Στον αντίποδα, κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, η Ερμού είχε φθάσει μέχρι και την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καθώς το μέσο ενοίκιο είχε ανέλθει σε 360 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, προτού υποχωρήσει μέχρι τα 150 ευρώ/τ.μ. 

Όπως αναφέρει σχετική ανάλυση της Proprius για το φετινό τρίτο τρίμηνο, το μηνιαίο ενοίκιο στην Ερμού, ιδίως σε ακίνητα πλησίον της πλατείας Συντάγματος, που είναι και τα ακριβότερα, μπορεί πλέον να ανέλθει σε 285 ευρώ/τ.μ., με την τάση μάλιστα να παραμένει ανοδική. 
Άλλωστε, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, την επανεμφάνισή του στην Ερμού έχει κάνει και ο περίφημος «αέρας». Πληροφορίες, kathimerini.gr