Για την πιο επικίνδυνη κορυφή του κόσμου ετοιμάζεται Έλληνας ορειβάτης. Γιατί είναι ο φόβος και ο τρόμος…

Πρόσωπα

Ετοιμάζεται για τη δύσκολη κορυφή της Annapurna, στα 8.091 μέτρα, ο Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης. Πρόκειται για μια αποστολή σε ένα βουνό, στο οποίο “έχουν χαθεί 72 άνθρωποι, από την πρώτη ανάβαση του 1950”, ενώ στα 70 χρόνια που ακολούθησαν, μόλις 282 έχουν καταφέρει να φτάσουν στα παγωμένα 8.091 μέτρα. Εκεί όπου, αν όλα πάνε καλά θα ανεμίσει η ελληνική σημαία.
“Έχω την τύχη και τη χαρά να έχω ανέβει μέχρι στιγμής σε τέσσερις κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα, ενώ έχω προσπαθήσει επτά φορές. Η επιτυχία δεν είναι πάντοτε έτοιμη να δεχτεί την προσπάθεια”, προσθέτει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Έλληνας Ιμαλαϊστής που δηλώνει πως νιώθει ότι “η λαμπρή φλόγα που καίει στις κορυφές των Ιμαλαΐων” τον καλεί “να τη νιώσει και πάλι”.
Στις 24 Μαρτίου του 2020 προγραμματίζεται η αναχώρηση από την Αθήνα για την Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου θα γίνει μια μικρή στάση μερικών ημερών, προκειμένου να γίνουν κάποιες τελευταίες ετοιμασίες για τη μεγάλη αναχώρηση της αποστολής από την Ελλάδα και μετά ακολουθεί το ταξίδι.

“Από εκεί και με μια εσωτερική πτήση θα πάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, την Ποκάρα, με τη γνωστή λίμνη της, μια πολύ όμορφη και γραφική περιοχή, ενώ από εκεί ξεκινά ένα τρέκινγκ σε δύσβατες περιοχές” περιγράψει ο κ. Συκάρης. Θα διαβεί περιοχές όπου υπάρχει ζωή, θα ζήσει σε ένα περιβάλλον με “καταρράκτες να τρέχουν από παντού”, θα κινηθεί σε “ένα μονοπάτι που περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά με τους αιώνιους παγετώνες τους” και θα ζήσει “μια έντονη και όμορφη περιπέτεια με στόχο πάντα τον εγκλιματισμό” γιατί, όπως εξηγεί ο Έλληνας ορειβάτης σε αυτά τα εγχειρήματα “δεν μπορείς να πας κατευθείαν σε ένα υψόμετρο των 4.000 – 4.500 και παραπάνω μέτρων, υπάρχει μια σταδιακή προσαρμογή, ώστε να εγκλιματιστεί ο ανθρώπινος οργανισμός”.

Το κάθετο βουνό των προκλήσεων

Η Αναπούρνα υπήρξε η πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μέτρων που κατακτήθηκε από τον άνθρωπο. Το 1950 οι Γάλλοι Μορίς Ερζόγ και Λουί Λασενάλ έφτασαν στα 8.091 μέτρα εκεί που δεν είχε καν πλησιάσει κάποιος πριν από αυτούς. Πρόκειται για το λιγότερο σκαρφαλωμένο βουνό πάνω από τα 8.000 μέτρα του κόσμου και “μέχρι το 2012 τα ποσοστά θνησιμότητας έφταναν στο 34,82%” συντελεστής που το καθιστούσε το πιο επικίνδυνο βουνό.
Στο σημείο υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που κάνουν το βουνό απροσπέλαστο, “καθώς μετά τα 6.000 μέτρα το σκηνικό αλλάζει δραματικά”, ενώ πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποξία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από τις χιονοστιβάδες.
“Ίσως σε κανένα άλλο βουνό του κόσμου το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι εντονότερο. Ακόμη και η επιλογή του σημείου διανυκτέρευσης ή πρόσκαιρης ανάπαυσης μετατρέπεται σε ρίσκο και στην Αναπούρνα ο ορειβάτης πρέπει να είναι και πολύ τυχερός”, περιγράφει τις συνθήκες της αποστολής ο κ. Συκάρης. Πηγή, ΑΜΠΕ