Για να μην γίνουν “φυτά” από τον εγκλεισμό, το έριξαν στην κηπουρική. Στα ύψη οι αγορές

Κοινωνία

Τον τελευταίο καιρό επανέρχεται δυναμικά στη ζωή πολλών ανθρώπων η κηπουρική, ή κάποιοι ξαφνικά την “ανακάλυψαν¨, η οποία αποτελεί παράλληλα μια ευεργετική ασχολία, καθώς μας χαλαρώνει από την ένταση της καθημερινότητας, ειδικά τώρα που οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές εξαιτίας της καραντίνας. Και φαίνεται πως ο εγκλεισμός ανέδειξε το ταλέντο της κηπουρικής για αρκετούς, με αποτέλεσμα μπαλκόνια και αυλές να γεμίσουν χρώματα κι αρώματα.

Αν και τα φυτώρια παραμένουν κλειστά, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, πολλοί παραγγέλνουν λουλούδια μέσω email. Όπως επισημαίνουν ανθοπώλες, ο κόσμος που έχει μείνει σπίτι ασχολείται περισσότερο πλέον με την αυλή, το μπαλκόνι και την ταράτσα του. Και μπορεί κάθε χρόνο, τον Απρίλιο, να είναι αναμενόμενη η αύξηση των αγορών από τους ερασιτέχνες κηπουρούς που συνηθίζουν τέτοια εποχή να φυτεύουν αγαπημένα τους φυτά στη βεράντα ή στον κήπο, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων  έχουν παρατηρήσει μια μεγαλύτερη αύξηση, σε σύγκριση με πέρυσι, στον αριθμό των νέων κηπουρών τον τελευταίο μήνα.

Γιατί τα λουλούδια κοστίζουν τόσο ακριβά | HuffPost Greece

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των e-shops, αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται μία εκτίναξη των πωλήσεων, στα είδη κηπουρικής, πάνω από 140%, λόγω του κορονοϊού και του «μένουμε σπίτι». «Ο κόσμος φαίνεται πως βρίσκει σαν διέξοδο την ενασχόλησή του με την καλλιέργεια και οι νέοι κηπουροί είναι κάθε μέρα και περισσότεροι”, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στις προτιμήσεις των “κηπουρών της καραντίνας” είναι πάντως τα λαχανικά, καθώς, όσοι έχουν τη δυνατότητα χώρου στο σπίτι τους, προμηθεύονται τα φυτά και φτιάχνουν τον δικό τους, μικρό ή μεγαλύτερο λαχανόκηπο, φυτεύοντας ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια. Η ρίγανη, ο μαϊντανός και τα βότανα έρχονται στη δεύτερη θέση των επιλογών τους, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν τα άνθη. Αντίθετα, η κατάσταση είναι διαφορετική για τα δέντρα καθώς, λόγω όγκου, είναι δύσκολη η μεταφορά τους. Όπως για παράδειγμα της πασχαλιάς, που τέτοια εποχή την προτιμούσαν, τώρα μένει, προς το παρόν στα φυτώρια. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα είδη θάμνων και για τα δενδρύλλια. Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ