Βαδίζουν… στα ίχνη του Δία. 35.000 μέτρα πορείας στον χιονισμένο Ψηλορείτη.

Κοινωνία

Στον χιονισμένο Ψηλορείτη θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου 2019 ο 10ος επετειακός Διεθνής Αγώνας «Psiloritis Race 2019».

Πρόκειται για τον ορεινό αγώνα 35.000 μέτρων στον χιονισμένο φυσικό «στίβο» του επιβλητικού Ψηλορείτη, που έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO με τεράστια αθλητική, οικοτουριστική και πολιτισμική αξία.
Ο μεγάλος ορεινός αγώνας των 35.000 μέτρων αναβιώνει την ιερή πορεία των προσκυνητών της μινωικής Κνωσού πάνω στις κορυφές του Ψηλορείτη προς τιμήν του Κρηταγενούς Διός, του Υπέρτατου Θεού, που σύμφωνα με τη μυθολογία ανατράφηκε στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρον, φημισμένο λατρευτικό κέντρο κατά τη μινωική και ρωμαϊκή περίοδο.

Ο αγώνας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των σύγχρονων δρομέων και των αρχαίων αυτών προσκυνητών.
Πάνω στα ίχνη που άφησε ανεξίτηλα στο ιερό βουνό ο ίδιος ο μυθικός Κρητογενής Ζευς, δικαιώνοντας απόλυτα το moto της διοργάνωσης «Τρέξε στα Βήματα του Δία».
Είναι διαδρομή ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά αποζημιώνει, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, με την απαράμιλλη ομορφιά της και τη συγκλονιστική αίσθηση που αφήνει στον δρομέα.
Το σημείο εκκίνησης θα είναι στο Οροπέδιο της Νίδας σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και οι αθλητές έχουν την ευκαιρία, πριν τον τερματισμό στο χωριό Κουρούτες, να απολαύσουν τη μοναδική θέα της υψηλότερης κορυφής της Κρήτης στα 2.456 μέτρα.