Έντομο “φονιάς” νεκρώνει χιλιάδες πευκοδάση στο Σέιχ Σου. Γιατί επενέβη ο εισαγγελέας

Περιβάλλον

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης φλοιοφάγο έντομο, που έχει νεκρώσει περίπου 3.500 στρέμματα…
του περιαστικού πευκοδάσους Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης.
Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννης Σάββας, επισήμανε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αντιμετώπισης του προβλήματος, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
Τα προσβεβλημένα δέντρα, σε έκταση 3.500 στρεμμάτων, θα κοπούν και θα απομακρυνθούν. Όπου χρειάζεται θα αναγεννηθούν είτε φυσικά είτε τεχνητά.
Όπως σημειώνει η αναπληρώτρια δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, «στις αρχές του Μαΐου εκδηλώθηκε η απότομη ξήρανση. Είχαν προσβληθεί από το είδος εντόμου “Tomicus piniperda” και απότομα επήλθε η ξήρανση».
Από την καταγραφή που έγινε, προέκυψε ότι από τα 25 τμήματα του περιαστικού δάσους, έχουν προσβληθεί τα 10 τμήματα περίπου σε ποσοστό 20-30 % της έκτασης, στη βορειοδυτική πλευρά του δάσους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, προκαταρκτική εξέταση διενεργεί ο Πταισματοδίκης Θεσσαλονίκης διερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες για το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο που έχει προσβάλλει το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.
Στην παραγγελία της, η εισαγγελέας, ζητά να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη από δασολόγο-δασοπόνο, ο οποίος θα κληθεί να διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την εμφάνιση του εντόμου, όπως επίσης τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών στην έγκαιρη αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου.
Το αδίκημα που ερευνάται, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, είναι αυτό της υποβάθμισης περιβάλλοντος δια παραλείψεως.