Οι Έλληνες εναποθέτουν στο Θεό το πρόβλημα υγείας τους και για τις ασθένειες φταίει το… “κακό μάτι”

Κοινωνία

Δύο μεγάλες επιστημονικές έρευνες, μία ελληνική και μία διεθνής, καταδεικνύουν ότι οι Έλληνες εναποθέτουν το πρόβλημα της υγείας τους στο Θεό, ενώ την ίδια στιγμή πιστεύουν σε… αόρατες δαιμονικές δυνάμεις για την ύπαρξη ασθενειών τους…

Όπως προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία στα ΜΜΕ (HIT), µε τη συμμετοχή 2.000 ασθενών, οι Έλληνες ασθενείς, για να γίνουν καλά προσεύχονται στον Θεό, συνομιλούν µε άλλους ασθενείς που έχουν την ίδια πάθηση και κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο για τα συμπτώματά τους. Ενδεικτικό είναι ότι το 12% των πασχόντων θεωρεί ότι είναι θέλημα Θεού εάν θα πάνε καλά η υγεία και η θεραπεία του.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία της έρευνας, ένα ποσοστό που αγγίζει το 70,8% ακούει πολύ συχνά τον γιατρό να μιλά µε ιατρικούς όρους, τους οποίους δεν καταλαβαίνει. Το 23,5% διστάζει μερικές φορές να μιλήσει στον γιατρό για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του, ενώ το 27,3% αποφεύγει να υποβάλει ερωτήσεις στον γιατρό, επειδή θεωρεί ότι ο γιατρός βιάζεται. Από την ίδια έρευνα προέκυψε πως το 46,2% θεωρεί ότι ο γιατρός δεν λαμβάνει υπόψη του, κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, την οικονομική κατάσταση του ασθενούς και το 30,6% ανατρέχει στο Ίντερνετ µετά το πέρας της επίσκεψής του στον γιατρό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 21% αναζητεί ομάδες ασθενών προς ένταξη και επικοινωνία και μόλις το 67% γνωρίζει τι να κάνει σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Πάντως αίσθηση προκαλεί το στοιχείο ότι το 50,2% εγκαταλείπει κάποια στιγμή τον γιατρό του.

Ποιους ανθρώπους δεν πιάνει κανένα «κακό μάτι» – ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Και… δαιμονικές δυνάμεις προκαλούν τις ασθένειες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, της Σχολής Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία, αρκετοί άνθρωποι, όχι μόνο στο μακρινό παρελθόν, αλλά και στην εποχή μας, τείνουν να ερμηνεύουν την ύπαρξη των ασθενειών με τη δράση δαιμονικών δυνάμεων.

Οι άνθρωποι σε μία χώρα είναι πιθανότερο να πιστεύουν στο «κακό μάτι», στον διάβολο, στη μαγεία και γενικότερα στις δαιμονικές δυνάμεις, όσο πιο εξαπλωμένες είναι οι λοιμώδεις νόσοι και όσο οι ίδιοι αρρωσταίνουν συχνότερα από τα μικρόβια. Η μελέτη, που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα, ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία από 3.130 άτομα σε 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, καθώς και παρόμοια παλαιότερα στοιχεία για περίπου 58.000 ανθρώπους σε 50 χώρες, συσχετίζοντάς τα με δεδομένα για την εξάπλωση των παθογόνων οργανισμών και των ασθενειών.

Διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου ιστορικά οι λοιμώδεις νόσοι είναι πιο εξαπλωμένες, οι άνθρωποι ήταν και είναι ακόμη πιθανότερο να πιστεύουν στη δύναμη του κακού, στις μαγγανείες και γενικότερα στη δράση αόρατων δαιμονικών δυνάμεων στον κόσμο. Σε ορισμένες χώρες (Νιγηρία, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Κίνα κ.ά.) είναι σήμερα πιο αισθητή αυτή η συσχέτιση μεταξύ μικροβίων και δαιμόνων. Αντίθετα, σε άλλες (Φινλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία κ.ά.) είναι πια πολύ εξασθενημένη, προφανώς λόγω της επικράτησης των επιστημονικών εξηγήσεων για τις αρρώστιες. Περιέργως, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία -πιθανώς ως χώρες που ισορροπούν μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης ζωής- βρίσκονται κάπου στη μέση.

Οι αρχαϊκές πεποιθήσεις, που αποδίδουν τις αρρώστιες στα κακά πνεύματα, από τη στιγμή που γίνονται τμήματα της λαϊκής κουλτούρας, δύσκολα ξεριζώνονται τελείως, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Γι’ αυτό, ακόμη και σήμερα, όπως λένε, «τέτοιες σκέψεις διατηρούνται σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας να αποδίδονται στη θέληση του Θεού ή του διαβόλου και να επιβιώνουν τα πνευματικά γιατροσόφια».

Κατά τους επιστήμονες, η πίστη στα δαιμόνια ως αιτίες των ασθενειών έχει βοηθήσει με τον τρόπο της να αντιμετωπισθούν οι ασθένειες. Από την άλλη, όμως, ενθαρρύνεται η εξάπλωση και επιβίωση αναχρονιστικών συντηρητικών ιδεολογιών μεταξύ των ανθρώπων.