Εντυπωσιακό θέαμα… Χιλιάδες χελιδόνια έφτασαν εξαντλημένα στη Λέσβο αφού διένυσαν όλη τη Μεσόγειο

Περιβάλλον

Η ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών έχει ξεκινήσει και πολλά διαφορετικά είδη διέρχονται από τη μεσογειακή περιοχή, έχοντας ξεχειμωνιάσει στην Αφρική, με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη και να φωλιάσουν. Έως σήμερα, 23 διαφορετικά είδη έχουν καταγραφεί να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη Λέσβο, αλλά το πέρασμα των χελιδονιών είναι, τις τελευταίες μέρες, εντυπωσιακό!

Σύμφωνα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, τα χελιδόνια, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έχοντας κάνει ήδη ένα πολύ απαιτητικό ταξίδι (διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα και μετά τη Μεσόγειο Θάλασσα!) έφτασαν στη Λέσβο με πολύ άσχημο καιρό και χωρίς κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να συνεχίσουν. «Ο Νοτιάς ευνοεί το ταξίδι τους, ενώ ο Βοριάς τα καθηλώνει… Εξαντλημένα και με μεγάλη ανάγκη να ανακτήσουν ενέργεια θα τα δούμε κατά εκατοντάδες να τρέφονται στους υγροτόπους του νησιού.

Πολύ συχνά, και ιδίως νωρίς το πρωί, μπορεί να τα βρούμε να κάθονται στο οδόστρωμα, προσπαθώντας να ζεσταθούν, καθώς τα στερεά σώματα (άσφαλτος) απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και ζεσταίνονται πιο γρήγορα από ότι ο αέρας.

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε στην περιοχή της Χαραμίδας, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, καθώς ο υγρότοπος εκεί αποτελεί «μαγνήτη» για τα διερχόμενα χελιδόνια. Καταγράφηκαν νωρίς το πρωί, στο ίδιο σημείο, περίπου 200 Σταυλοχελίδονα, 300 Σπιτοχελίδονα, 100 Οχθοχελίδονα και 100 Μιλτοχελίδονα σε φράχτες και καλώδια, με πολλά από αυτά να βρίσκονται εξαντλημένα στην άσφαλτο. Τα χελιδόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταναστεύοντας έχουν μεγάλη ανάγκη από τους υγρότοπους, όπου τρέφονται, πίνουν νερό και κοιμούνται σε μεγάλα ή μικρά σμήνη (καλαμιώνες).