Και αν γαβγίσει… τρέχουν όλοι στη Βουλή. Μυρίζει κάθε σπιθαμή για να αποφευχθούν τυχόν απειλές…

Και όμως συμβαίνει...

«Σκανάρουν» όλο το κτήριο της Βουλής, από το υπόγειο έως τον τελευταίο όροφο… Ο λόγος για τους τετράποδους φύλακες που ανήκουν στην Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων, μαζί με τον συνοδό αστυνομικό και αστυνομικούς της ασφάλειας της Βουλής, οι οποίοι τους καθοδηγούν σε όλους τους χώρους. Συνολικά τριάντα τέσσερις σκύλοι-ανιχνευτές, από το σύνολο των τετράποδων που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ., εναλλάσσονται καθημερινά στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί, δεν είναι ένας απλός έλεγχος ρουτίνας, είναι ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος που αποσκοπεί στο να αποκλειστεί εντελώς κάθε ενδεχόμενο απειλής. Σε όλες τις ασκήσεις ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκαν και στις οποίες συμμετείχαν και οι σκύλοι της μονάδας, η επιτυχία τους ήταν απόλυτη και μάλιστα ανιχνεύοντας πολύ μικρές ποσότητες εκρηκτικών.

Ποιο είναι το μεγάλο ατού των σκύλων; Φυσικά η όσφρησή τους. Μπορούν να μυρίσουν έως 100.000 φορές καλύτερα από τον άνθρωπο! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σκύλοι έχουν μέχρι 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στις μύτες τους, έναντι μόλις 6 εκατομμυρίων που έχουν οι άνθρωποι, ενώ το τμήμα του εγκεφάλου τους που είναι αφιερωμένο στην αποκωδικοποίηση αυτών είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από το δικό μας.

Τα Κ-9, όπως ονομάζονται στην αστυνομική ορολογία, καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε πολύωρες αποστολές συμμετέχοντας καθημερινά σε πολλούς προληπτικούς ελέγχους για εκρηκτικούς μηχανισμούς κυρίως, αλλά όχι μόνο, έπειτα από κάποιο απειλητικό τηλεφώνημα.
Η προτεραιότητά τους είναι η φύλαξη της Βουλής αλλά και των υπολοίπων κυβερνητικών κτηρίων και είναι πάντα σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο.

Οι ειδικότητες των σκύλων είναι τρεις: ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και περιπολίας. Οι φυλές που διαθέτει το Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων είναι Γερμανικοί και Βελγικοί Ποιμενικοί  (Μαλινουά) καθώς και Λαμπραντόρ ή Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Τα τετράποδα που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται κυρίως από δωρεές αλλά και από αγορές (η τιμή εκτιμάται περίπου στα 3.000 ευρώ). Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες, εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή στις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Σήμερα οι 202 σκύλοι-ανιχνευτές που υπηρετούν στο συγκεκριμένο τμήμα είναι μοιρασμένοι στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, έτοιμοι να αναλάβουν κάθε δύσκολη αποστολή. Πηγή, περιοδικό Βουλή, “Επί του… περιστυλίου”, φωτογραφίες Αλίκη Ελευθερίου.

Σύνολο επισκέψεων 3,097 , Σήμερα 1