Φόβοι για μετάλλαξη του κορωνοϊού. Μπορεί να… αχρηστεύσει τα εμβόλια. Σφάζουν εκατομμύρια βιζόν

Κόσμος

Εντονότατη είναι η ανησυχία των επιστημόνων που παρακολουθούν την εξέλιξη της λοίμωξης στα βιζόν που πλέον θεωρούνται κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των επιστημόνων, αυτή η μετάλλαξη δεν έχει ως αποτέλεσμα πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο, αλλά μια χαμηλότερη δραστικότητα των ανθρωπίνων αντισωμάτων, πράγμα που απειλεί την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19.

«Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μην λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν, δηλαδή δεκαπέντε με δεκαεπτά εκατομμύρια ζώα σύμφωνα με τις αρχές», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Ήδη συναγερμός έχει σημάνει σε έξι χώρες, όπου έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι χώρες αυτές, μέχρι στιγμής,  είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Δανία: 15 εκατομμύρια βιζόν θα θανατωθούν, ενώ «μπαίνει λουκέτο» στη Β.  Δανία | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η Δανία προχωρά στη θανάτωση 17 εκατομμυρίων βιζόν ζώων. Περιοχές της Δανίας έπειτα από αυτή την ανακάλυψη, θα τεθούν υπό νέα, αυστηρότερα μέτρα lockdown μετά τον εντοπισμό από τις υγειονομικές αρχές ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού σε βιζόν και ανθρώπους τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες στο μικρό σκανδιναβικό βασίλειο.

Μετάλλαξη του κορονοϊού σε βιζόν και μετάδοσή του σε 12 ανθρώπους | Euronews

Σύνολο επισκέψεων 520 , Σήμερα 1