Άντε καλές διακοπές για… το 2025. Στο 100% η πληρότητα φέτος. Κλείνουν δωμάτια και για το 2024

Ο τόπος μας

Οι κάτοικοι της Χάλκης, της Σύμης, της Ηρακλειάς και της Κιμώλου, μιλούν για μια τουριστική περίοδο δίχως προηγούμενο, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χρονιά του 2019, η οποία θεωρείται σταθμός για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Στα καταλύματα η πληρότητα αγγίζει το 100% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γίνονται κρατήσεις ακόμη και για το 2024, ενώ τουρίστες επιλέγουν ακόμα και από τον Μάιο να επισκεφθούν τα ακριτικά ελληνικά νησιά. Και βέβαια η εντυπωσιακή ζήτηση έφερε και τη ραγδαία αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων.

Χάλκη- Ήδη ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2024

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες στη Χάλκη δεν υπάρχει πλέον κανένα διαθέσιμο κατάλυμα για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.  Όπως σημειώνουν είναι η καλύτερη χρονιά για το νησί καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να έχει γίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από τον Απρίλιο το νησί δέχεται ήδη τουρίστες φέτος. Άγγλοι, Βρετανοί και πολλοί Αυστραλοί έχουν επισκεφθεί ήδη τη Χάλκη και ξεκίνησαν από νωρίς και οι κρατήσεις για το 2024, τονίζουν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν το νησί της Ειρήνης και της Φιλίας, όπως έχει ανακηρυχθεί από την Unesco, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου, το 2019 επισκέφθηκαν το νησί  22.147 τουρίστες και ο αριθμός αυτός έφτασε τις 56.742 για το 2022. Λόγω της Πράσινης Μετάβασης του νησιού, πλέον δεχόμαστε επισκέπτες από όλες τις χώρες της Ευρώπης- και όχι μόνο. Βρετανοί και Αυστραλοί είναι ήδη στο νησί από τον Μάρτιο. Η Χάλκη πλέον διαθέτει περίπου στις 650 κλίνες», σημειώνουν.

Κίμωλος- Η τουριστική περίοδος από ενάμιση μήνα αυξήθηκε στους έξι μήνες

Από τον Φεβρουάριο ακόμα και από τον Ιανουάριο είναι κλεισμένα για φέτος τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί. Άνθρωποι που γνωρίζουν επισημαίνουν ότι  «πολύ δύσκολο να βρει κάποιος να μείνει στην Κίμωλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο”. Πριν από μερικά χρόνια δεν είχε μεγάλη διάρκεια η τουριστική περίοδος στο νησί, με δυσκολία έφτανε τον ενάμιση μήνα, πλέον κάνουν διακοπές στην Κίμωλο από τον Μάιο αλλά και τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη που είναι ιδανικά για το νησί.

Όπως υπογραμμίζουν, η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική για την Κίμωλο και αναμένεται μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Με μόνιμους κατοίκους που δεν ξεπερνούν τους 600, το νησί ήδη έχει δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες. Τα καταλύματα φέτος έχουν αυξηθεί κατά 15% και η Κίμωλος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1500 άτομα. Το 70% των επισκεπτών είναι Έλληνες και το υπόλοιπο ποσοστό είναι Ιταλοί, Γάλλοι και Άγγλοι.

Ηρακλειά- Από το Πάσχα δέχεται τουρίστες

Έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς φέτος ο τουρισμός στο νησί, ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ήδη όλα κλειστά. Είναι με διαφορά η καλύτερη χρόνια όπου περιπατητές και ζευγάρια έχουν έρθει για διακοπές στην Ηρακλειά από το Πάσχα. Φέτος προστέθηκαν 30 δωμάτια στο νησί, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Συνολικά υπάρχουν 200 δωμάτια με 500 κλίνες για να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες του νησιού.

Η Ηρακλειά είναι οικογενειακός προορισμός, το νησί το προτιμούν κυρίως οικογένειες με παιδιά από τον Ιούνιο μέχρι και το Αύγουστο, αλλά και πολλοί συνταξιούχοι από το εξωτερικό. Τον Ιούνιο έρχονται Σκανδιναβοί, Γάλλοι και Γερμανοί και Ιούλιο-Αύγουστο οι περισσότεροι επισκέπτες είναι Έλληνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι στο νησί δεκαπλασιάζονται, φτάνουν τους 1000 από 90 που είναι τον χειμώνα.

Ηρακλειά: μικρό Κυκλάδων χαμόγελο

Σύμη- Η πρώτη άφιξη των τουριστών έγινε αρχές Μαρτίου

Οι κάτοικοι της Σύμης υποδέχθηκαν με τριαντάφυλλα και αναμνηστικά, στις 12 Μαρτίου το πρώτο γκρουπ Ινδών τουριστών που επισκέφτηκε το νησί τους, για τη νέα τουριστική σεζόν του 2023. Στο πλαίσιο του προγράμματος Ρόδος 5-0, με το οποίο προωθούνται τουριστικά πακέτα σε αγορές καινούριες για τα νησιά, όπως Ινδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Λατινική Αμερική, ήδη έχουν γίνει περίπου 1200 κρατήσεις. Όπως λένε οι κάτοικοι το νησί δέχεται καθημερινά  πολύ μεγάλο  αριθμό τουριστών. Υπολογίζεται πως υποδέχεται 2.000 με 2.500 ημερήσιους επισκέπτες με τα ως τώρα στοιχεία. Οι τουρίστες έρχονται από τη Ρόδο και έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αξιοθέατα του νησιού, την ιερά Μονή του Πανορμίτη και να τονώσουν και την αγορά.

Οι κρατήσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία και αυξήθηκαν σημαντικά οι χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον. Έρχονται τουρίστες από Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μονακό, Ολλανδία, Ινδίες, Μεξικό και με μια τάση αύξησης των επισκεπτών και από τις σκανδιναβικές χώρες.
Ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς συντελεστές της Σύμης είναι το yachting. Το σχετικά νέο είδος θαλάσσιου τουρισμού κατατάσσει το νησί στην πρώτη θέση σε κατάπλου πολυτελών θαλαμηγών και σκαφών, καθώς ο αριθμός αυτών που καταπλέουν ξεπερνούν τις 17.000-18.000. Όπως αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες, η προέλευση του yachting με προορισμό τη Σύμη είναι: Τουρκία, Γαλλική Ριβιέρα (Μόντε Κάρλο, Κάννες, Σαν Τροπέ), Ακαπούλκο (Μεξικό), Μύκονος (Ελλάδα), Σεν Μόριτς (Ελβετία), Ίμπιζα και Μαρμπέγια (Ισπανία), Κάπρι (Ιταλία) και Μαρακές (Μαρόκο).

Loading