Αυτό θα είναι το πρώτο ολοκληρωτικά πράσινο ελληνικό νησί. Φεύγει από την εποχή… του ντίζελ

Ταξιδεύοντας...

Το μικρό νησί του Αη Στράτη, με λίγο περισσότερους από 200 μόνιμους κατοίκους, αναμένεται να γίνει το πρώτο νησί που θα καταναλώνει αποκλειστικά ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το υβριδικό έργο που δρομολογείται στο ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου θα αποτελέσει οδηγό για μεγαλύτερα πρότζεκτ. Βάσει σχεδίου, στον ‘Αη Στράτη θα σταματήσει εντελώς τη λειτουργία του ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί με ντίζελ. Στόχος είναι το νησί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομο, δείχνοντας το δρόμο και τον τρόπο για αντίστοιχα έργα και σε μεγαλύτερες περιοχές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε την άδεια στο Δήμο Αγίου Ευστρατίου, για εγκατάσταση υβριδικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό και φωτοβολταϊκό σταθμό, και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση συσσωρευτών. Ακόμα η άδεια προβλέπει και την εγκατάσταση σταθμού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας καθώς και δικτύου διανομής και προμήθειας της θερμικής ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα χρόνια.

Άη Στράτης : Το νησί που θα πατήσει την «παύση» σε άγχη, έγνοιες κι υποχρεώσεις…

Το νησί του Αη Στράτη είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγους. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αλόννησος, από τις λέξεις ἅλς και νήσος (θάλασσα και νησί). Η ονομασία Άγιος Ευστράτιος καθιερώθηκε διότι κατά τη βυζαντινή εποχή ο Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός, αναγκάστηκε να αποβιβαστεί σ’ αυτό το νησί λόγω θαλασσοταραχής, καθ’ οδόν προς τον τόπο της εξορίας του, καθώς ήταν αντίθετος προς την εικονομαχική πολιτική του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄.

Οι σεισμοί του 1968 έγιναν η αιτία για να καταστραφεί ο ιστορικός οικισμός και ακολούθως να κτισθεί νέος στην έκταση της κοιλάδας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία και αντιμετωπίζουν συχνά, ιδίως τον χειμώνα, προβλήματα στη συγκοινωνία με τα άλλα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το νησί αποτελεί σταθμό για πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών καθώς βρίσκεται σ’ έναν από τους κύριους δρόμους της εαρινής και της φθινοπωρινής μετανάστευσης.