Το πρώτο φαρμακείο του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τα σχέδια για να μη χαθεί…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Το πρώτο επίσημο φαρμακείο του σύγχρονου ελληνικού κράτους ιδρύθηκε το 1828, στο Ναύπλιο, από τον Βονιφάτιο Βοναφίν. Ο Βονιφάτιος Βοναφίν ήταν φαρμακοποιός και καταγόταν από την Τεργέστη. Ήταν φίλος του Ιωάννη Καποδίστρια και ήταν αυτός που ανέλαβε το θλιβερό καθήκον της ταρίχευσης της σωρού του Κυβερνήτη, μετά τη δολοφονία του, στα τέλη Σεπτεμβρίου 1831.

Το φαρμακείο «Ο Σωτήρ» βρισκόταν στην Πλατεία Ναυάρχων και λειτούργησε μέχρι το 1972. Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην ανασύσταση του φαρμακείου και στη λειτουργία του ως μουσείου με διπλό σκοπό: αφενός να παρουσιάσει πώς ήταν ένα φαρμακείο κατά την τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα, όπου ο φαρμακοποιός στο εργαστήριό του, χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη από φυτά, έφτιαχνε φαρμακευτικά σκευάσματα, αφετέρου να αναδείξει άλλο ένα σημείο της ιστορίας του ελληνικού κράτους. Ήδη υπάρχει η πρώτη συλλογή φαρμακευτικών αντικειμένων, με παλιά φαρμακευτικά βάζα, ιγδία (γουδιά) όπου έτριβε τις πρώτες ύλες ο φαρμακοποιός, ζυγαριές και άλλα αντικείμενα εκείνης της εποχής που θα κοσμήσουν τα ράφια του φαρμακείου-μουσείου.

Αν και υπάρχουν εκδοχές της ιστορίας σύμφωνα με τις οποίες ο Καποδίστριας ταριχεύθηκε στο Κυβερνείο, υπάρχουν αναφορές σε κείμενα από μαρτυρίες που λένε ότι η διαδικασία έγινε στον μαρμάρινο πάγκο του φαρμακείου του Βονιφάτιου. Μάλιστα, λέγεται ότι ήταν τόσο επιτυχημένη η ταρίχευση, που πολλοί, μόλις είδαν τη σορό του Καποδίστρια, έλεγαν ότι ο φαρμακοποιός τον “ανέστησε!”…

Σε αυτή τη φάση το μόνο που μαρτυρεί την ιστορία του κτιρίου είναι μια μαρμάρινη επιγραφή στην πρόσοψή του, στην οποία αναφέρεται: «Το πρώτο φαρμακείον της Ελλάδος, 1828-1972, Ιδρυτής Βονιφάτιος Βοναφίν. Εδώ εταριχεύθη ο Α΄ Κυβερνήτης της Ελλάδος Καποδίστριας».