Παγκόσμια αναγνώριση… Γιατί η UNESCO υποκλίνεται στο γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Βίντεο

Ο τόπος μας

Ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» αναγνωρίστηκε επίσημα το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την αναγνώριση οκτώ νέων παγκόσμιων γεωπάρκων, μεταξύ των οποίων το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Κεφαλονιάς – Ιθάκης είναι πλούσιο σε γεωτόπους καρστικής προέλευσης, όπως σπήλαια, καταβόθρες και υπόγεια ρέματα, όλα διάσπαρτα στα νησιά, που αφηγούνται μια γεωλογική ιστορία άνω των 250 εκατομμυρίων χρόνων.

Και τα δύο νησιά βρίσκονται πολύ κοντά σε μια οροσειρά σε σχήμα τόξου (το Ελληνικό Τόξο) που σχηματίζεται από την καταβύθιση της Αφρικανικής Πλάκας κάτω από την Ευρασιατική. Είναι η πιο ενεργή τεκτονικά περιοχή στην Ευρώπη. Το γεωπάρκο έχει και λογοτεχνική αξία, σύμφωνα με τον οργανισμό, εφόσον σχετίζεται με τα ομηρικά έπη: Ο Κέφαλος, γενάρχης των Κεφαλιδών και παππούς του Οδυσσέα, και η Ιθάκη, πατρίδα του μυθικού ήρωα, αναφέρονται στην «Οδύσσεια». Επίσης, το γεωπάρκο φιλοξενεί προϊστορικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά μνημεία, μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, ανεμόμυλους, γέφυρες και φάρους, μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά διάσπαρτη στα εξαιρετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Τα υπόλοιπα νέα Γεωπάρκα που αναγνωρίστηκαν από την UNESCO είναι το Seridó και το Southern Canyons Pathways στη Βραζιλία, το Salpausselkä στη Φινλανδία, το Ries στη Γερμανία, το Mëllerdall στο Luxembourg, το Buzău Land στη Ρουμανία και το Platåbergens στη Σουηδία.