Ποτέ δεν είναι αργά… Επιστήμονες: Έτσι μπορούν να παραταθούν τα χρόνια της ζωής σας…

Υγεία

Επιστήμονες σε κάθε έρευνα που διενεργούν επισημαίνουν τα θετικά αποτελέσματα της υγιεινής διατροφής. Διεθνής ομάδα ερευνητών του Harvard συμπέρανε ότι η υιοθέτηση 5 υγιεινών συνηθειών μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά 14 χρόνια, στις γυναίκες και κατά 12 χρόνια στους άνδρες.

Οι υγιεινές αυτές συνήθειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι:

– η υιοθέτηση διατροφής πλούσια σε φυτά και χαμηλή σε λιπαρά

– η άσκηση σε ήπιο ή έντονο επίπεδο για λίγες ώρες την εβδομάδα

– η διατήρηση ενός υγιούς βάρους

– η διακοπή του καπνίσματος

– η κατανάλωση μέχρι ενός ποτού την ημέρα για γυναίκες και δύο για άνδρες.

Σε περαιτέρω έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν πόσα από αυτά τα χρόνια ήταν υγιή, χωρίς τις συνηθισμένες χρόνιες παθήσεις: καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο. Κατέληξαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί πράγματι να συνεισφέρει σε περισσότερα υγιή χρόνια.

ΥΓΕΙΑ | Οι 5 συνήθειες που μας χαρίζουν 10 χρόνια ζωής

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες μπορούν να παρατείνουν την διάρκεια υγιούς ζωής μετά την ηλικία των 50 κατά 10 περίπου χρόνια, και οι άνδρες μπορούν να προσθέσουν 8 χρόνια περισσότερα, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούν υγιεινές συνήθειες. Επίσης, φάνηκε πως κανένας από τους 5 παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής δεν ήταν πιο σημαντικός από τους άλλους. Μάλιστα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η συνεισφορά κάθε παράγοντα είναι προσθετική.

Μια ακόμα σημαντική παρατήρηση των επιστημόνων είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν άνω των 30 ετών κι αυτό δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε…

Σύνολο επισκέψεων 1,194 , Σήμερα 5