Γιατί θεωρούν οι αρχαιολόγοι αυτό το σπήλαιο ως ένα μοναδικό μνημείο

Πολιτισμός

Μετά από εννέα χρόνια , το σπήλαιο της Θεόπετρας στη Θεσσαλία, είναι και πάλι επισκέψιμο για το κοινό. Δυστυχώς, τον Ιούνιο του 2016, σημειώθηκαν βραχοπτώσεις μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου, εξαιτίας των οποίων ανεστάλη η λειτουργία του.

Το έργο είχε ως στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας του σπηλαίου και την εκ νέου απόδοσή του στο κοινό με όρους απόλυτης ασφάλειας τόσο για το ίδιο το μνημείο, όσο και για τους επισκέπτες του.

Πρόκειται για έναν μοναδικό αρχαίο μνημείο καθώς είναι αρκετά πιθανό να είναι το μοναδικό το οποίο περιέχει, μέσα σε ένα ενιαίο χώρο, στοιχεία δύο πολύ σημαντικών πολιτιστικών μεταβάσεων: την αντικατάσταση του Νεάντερταλ από τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και τη μετάβαση από τον άνθρωπο-τροφοσυλλέκτη στον άνθρωπο-γεωργό, την ίδια την εξέλιξη από τον παλαιολιθικό στον νεολιθικό τρόπο ζωής, στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων.

Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου χρονολογείται στην Ανώτερη Κρητιδική περίοδο, 135 έως 65.000.000 χρόνια. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1987 και είχαν ως στόχο να δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο της Παλαιολιθικής Θεσσαλίας. Η ραδιοχρονολόγηση υπέδειξε ανθρώπινη παρουσία τουλάχιστον 50.000 χρόνια πριν.

Η θέση του σπηλαίου δίπλα στην πόλη της Καλαμπάκας και ακριβώς απέναντι από τους βράχους των Μετεώρων, αποτελεί ακόμη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την αναβάθμιση του πολιτιστικού χάρτη της περιοχής, την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Διαδώστε το Εδώ ζεις