Έβαλαν “λουκέτο” σε ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου. Από τι κινδυνεύει

Κόσμος

Έκλεισαν για τους τουρίστες ορισμένα αξιοθέατα της αρχαίας ακρόπολης των Ίνκα στο Μάτσου Πίτσου, λόγω διάβρωσης του εδάφους που απειλεί τα λιθόκτιστα μνημεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού του Περού.

Το Μάτσου Πίτσου είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο και που η εξέλιξή του ήταν και παραμένει θέμα συζήτησης. Ανακηρύχθηκε Ιστορικό Καταφύγιο του Περού το 1981 και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1983. Επίσης, το 2007 ψηφίστηκε ως ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου σε μια παγκόσμια ψηφοφορία που διεξηχθεί στο Διαδίκτυο.

Ο Ναός του Κόνδορα, ο Ναός του Ήλιου και η Ιντιγουατάνα – μια λαξευμένη πέτρα που χρησίμευε για αστρονομικές παρατηρήσεις – «έχουν κλείσει προσωρινά για τους επισκέπτες», δήλωσε η Μαρίτσα Κάντια, εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού στο Κούσκο.

Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών προκαλεί αλλοίωση των λιθόκτιστων μνημείων σε αυτά τα τρία εμβληματικά αξιοθέατα της ακρόπολης, εξ ου και η ανάγκη να κλείσουν για συντήρηση. «Η φθορά είναι μη αναστρέψιμη», εξήγησε και τόνισε πως «πρέπει να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας».

Η ακρόπολη του Μάτσου Πίτσου είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό αξιοθέατο του Περού και δέχεται καθημερινά 3.800 επισκέπτες κατά μέσο όρο. Χτισμένη τον 15ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Πατσακούτεκ, σε υψόμετρο 2.500 μ.. Η δυσπρόσιτη θέση του Μάτσου Πίτσου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ήταν το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας, στον αγώνα τους εναντίον των Ισπανών. Η πραγματικότητα είναι ότι το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο με αρχείο χρονολόγησης, λατρευτικό κέντρο και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων.

Διαδώστε το Εδώ ζεις