Εφιάλτης… Σοβαρές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αν πεθάνουν 20.000 τόνοι μύδια που δεν έχουν συγκομιστεί

Περιβάλλον

Τα ελληνικά μύδια γίνονται ανάρπαστα στις αγορές της Ευρώπης, όπου εξάγονται σε ποσοστό 90%. Όμως, οι ημέρες περνούν “εφιαλτικά” για τους παραγωγούς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πεθάνουν στο βυθό του Θερμαϊκού 20.000 τόνοι μυδιών, αντί να βρεθούν στο πιάτο των καταναλωτών, συνεπεία του lockdown.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, καθώς αν τα οστρακοειδή δεν συγκομιστούν και πεθάνουν, θα καταλήξουν μαζικά στον βυθό, δημιουργώντας ενδεχομένως εστίες ανάπτυξης μικροοργανισμών, πιθανώς παθογόνων. Παράλληλα, αν η αρνητική αυτή εξέλιξη επιβεβαιωθεί, εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την ελληνική παραγωγή μυδιών το 2021, καθώς ο Θερμαϊκός Κόλπος και ιδίως το βορειοδυτικό τμήμα του παράγει το 85% των μυδιών στην Ελλάδα, περίπου 40.000 τόνους ετησίως, με το 90% να εξάγεται.

Μύδια: Οι 12.000 τόνοι, ο «εμφύλιος» και το πάρτι εξαγωγών

Για όσα μύδια δεν πουληθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, επιβάλλεται να αναληφθεί άμεσα δράση, γιατί τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος στενεύουν, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, επισημαίνουν οι επιστήμονες και τονίζουν πως, όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει στα παράκτια νερά, τόσο αυξάνεται η θνησιμότητα των μυδιών με εμπορεύσιμο μέγεθος.

Επίσης, η μη διάθεση των οστρακοειδών μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αδυναμία διαχείρισης του γόνου των μυδιών, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος για σημαντική μείωση ή και απουσία της παραγωγής μυδιών το 2021.

Αύξηση ελέγχων στα μύδια Θερμαϊκού ζητά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για επανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, που ξεκινάει από τη Νότια Ελλάδα. Η Αθήνα, που έτρωγε μύδια μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει και τα ζητάει, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τα νησιά, που έως τώρα προτιμούσαν τα κατεψυγμένα από τη Χιλή και τη Ν. Ζηλανδία. Όπως λένε οι παραγωγοί “αν μάθει η Αθήνα να καταναλώνει μύδια, δεν θα περισσεύει ποσότητα για εξαγωγή». Η τιμή παραγωγού για τα ανεπεξέργαστα μύδια κυμαίνεται από 35 έως 50 λεπτά το κιλό, ενώ στα επεξεργασμένα τυποποιημένα κυμαίνεται στα 1 – 1,20 ευρώ/κιλό στο ολόκληρο με κέλυφος και στα 4-5 ευρώ/κιλό η ψίχα.

Σύνολο επισκέψεων 689 , Σήμερα 1