Παγκόσμια πρωτοτυπία… Ρομπότ-ξεναγός για τους επισκέπτες του σπηλαίου… Θα απαντά και σε ερωτήσεις…

Ο τόπος μας

Τέλος Ιουλίου αναμένεται στο Σπήλαιο Αλιστράτης, στις Σέρρες, η «Περσεφόνη», το ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας που θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου από την είσοδο έως τα επόμενα 100 μέτρα εντός του σπηλαίου. Το Σπήλαιο  θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα Σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης με πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο  και ποικιλομορφία χρωματισμών.

Η εφαρμογή του ρομποτικού συστήματος ξενάγησης στο σπήλαιο είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία… Το ρομπότ με το όνομα της μυθολογικής Περσεφόνης, που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου (το λογισμικό) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), θα ξεναγεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες τους επισκέπτες του Σπηλαίου αλλά και θα απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών.

Περσεφόνη», το μοναδικό παγκοσμίως ρομπότ-ξεναγός στο Σπήλαιο Αλιστράτης

Η “Περσεφόνη” είναι το πρώτο βήμα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του σπηλαίου. Ακολουθούν και άλλα βήματα που θα καταστήσουν το Σπήλαιο της Αλιστράτης ως θερμοκοιτίδα καινοτομίας όχι μόνο για τα Σπήλαια της Ελλάδας αλλά και για όλα τα Σπήλαια του κόσμου, αποδεικνύοντας ότι μπορούν και οι μικρές Δημοτικές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αποδεικνύουν παγκόσμια τις ψηφιακές τους πρωτοτυπίες.

Τα επόμενα βήματα είναι:

Το 2o βήμα αφορά στην εφαρμογή του QR μέσα στο Σπήλαιο, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες, μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο,  να περιηγούνται και να παίρνουν πληροφορίες για τους γεωλογικούς σχηματισμούς ενώ θα μπορούν να ακούσουν τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης και στα Αρχαία Ελληνικά.

Επιπρόσθετα, θα παρέχει όχι μόνο την δυνατότητα 3D απεικόνισης των βιοσπηλαιολογικών χαρακτηριστικών του Σπηλαίου (είδη νυχτερίδων, Αlistrati beroni) αλλά και τη δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης της μυθολογικής ενοίκου του Σπηλαίου, της Περσεφόνης.

Το 3ο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη VR (virtual reality) για την απεικόνιση στους επισκέπτες των διαδρόμων του Σπηλαίου στους οποίους δεν υπάρχει  δυνατότητα πρόσβασης αλλά και την ψηφιακή απεικόνιση της δημιουργίας του Σπηλαίου. Η εφαρμογή αυτή θα αναπτύσσεται σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στον περιβάλλον χώρο του Σπηλαίου.

Το 4ο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές, με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αντιγράφου του ρομπότ ξεναγού σε έναν ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο και τον αντίστοιχο προγραμματισμό του για την ξενάγηση, αντιγράφοντας τις κινήσεις του ρομπότ-ξεναγού.

Το 5ο βήμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Σπηλαιολογικού Μουσείου εικονικής πραγματικότητας, το οποίο θα αναπαριστά με ολογράμματα το Σπήλαιο της Αλιστράτης –επίσης, θα παρουσιάζονται εκθέματα όχι μόνο του Σπηλαίου Αλιστράτης αλλά και των άλλων Σπηλαίων της περιοχής, όπως και ίχνη από την προϊστορική δραστηριότητα των ανθρώπων των Σπηλαίων που κατοικούσαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή.

Περσεφόνη», το μοναδικό παγκοσμίως ρομπότ-ξεναγός στο Σπήλαιο Αλιστράτης!