Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του το κατατάσσουν στα κορυφαία του κόσμου… Εντυπωσιακές εικόνες

Ο τόπος μας

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων είναι από τα ωραιότερα Σπήλαια Παγκοσμίως και απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα  από την πόλη των Ιωαννίνων. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. εκ των οπίων τα 1.100 αποτελούν την τουριστική διαδρομή. Η θερμοκρασία στο Σπήλαιο είναι σταθερή στους 17ο C χειμώνα – καλοκαίρι. Αποτελεί τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού, που διανοίχθηκε κατά την προτεταρτογενή εποχή, ηλικίας 1.500.000 χρόνων, περίπου.

Το Σπήλαιο είναι το πρώτο  στην Ελλάδα  που αξιοποιήθηκε  τουριστικά αλλά και παραμένει πρώτο όσον αφορά τις εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς, το μέγεθος και την σπανιότητά του.
Σε  αυτό βρέθηκαν  για  πρώτη φορά στην Ελλάδα (1956) απολιθώματα οστά και δόντια της Σπηλαίας Άρκτου. Η σπηλαία άρκτος, ήταν ζώο μεγαλύτερης σωματικής μάζας από τη σημερινή καφετιά αρκούδα. Οι προγονικές μορφές της άρκτου εμφανίζονται για πρώτη φορά πριν από περίπου 20 εκ. χρόνια.

Είναι από τα κορυφαία Σπήλαιο παγκοσμίως και το φιλοτέχνησε η φύση στα σπλάχνα του Λόφου Γκορίτσα, σε ένα  τριώροφο παλάτι. Τα  εκθέματα που παρουσιάζονται είναι από τα πλουσιότερα μιας και σε άλλα σπήλαια φτιάχνονται  6-10  είδη σταλακτικών και σταλαγμιτών, ενώ  στο Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων φτάνουν τα δεκαεννιά. Επίσης , συναντάμε και γραφικές λίμνες με τα πέτρινα νούφαρα τους, όπου καθρεφτίζονται οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες στα κρυστάλλινα νερά.

Στην είσοδο του Περάματος  λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποδοχής επισκεπτών, όπου  ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ξεναγηθεί στην έκθεση   παλαιοντολογικών  εκθεμάτων και απολιθωμάτων. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να   παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ  με  την ιστορία  των Σπηλαίων.  Στη συνέχεια ο επισκέπτης   μπορεί να συνεχίσει την περιήγησή του με  το Τουριστικό Τραίνο το οποίο μεταφέρει τον επισκέπτη στην είσοδο  του Σπηλαίου Περάματος και να  απολαύσει την περιήγησή του με  τους ξεναγούς  που διαθέτει το Σπήλαιο στο Καλύτερο  Φυσικό  Μουσείο.

Μετά  την ξενάγηση στην έξοδο του Σπηλαίου, 25 μ. ψηλότερα  από την είσοδο, ο επισκέπτης έχει μια υπέροχη θέα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων όσο και της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας, ξακουστής  από τον ιστορικό Θρύλο της Κυρά – Φροσύνης και του Αλλή Πασά, ενώ με το εξωτερικό μονοπάτι επιστρέφει στην είσοδο του Σπηλαίου.
Το Πέραμα  παρουσιάζει  έντονο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς   πρόκειται για περιοχή με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.
Μάλιστα φημίζεται για τα χειροποίητα ασημικά της, τα οποία  είναι ξεχωριστής ομορφιάς. Τα   τελευταία χρόνια νέοι άνθρωποι  ασχολούνται συστηματικά με την ασημουργία συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το μοντέρνο και προσδίδοντας νέα πνοή στην τέχνη.