Αυτό είναι το μοναδικό πάρκο σπηλαίων στην Ελλάδα. Έχουν βρεθεί ζώα εκατομμυρίων ετών…

Ο τόπος μας

Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας, κοντά στο χωριό Λουτράκι του Δήμου Αλμωπίας και εντός των ορίων των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών.

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας). Από αυτά τα σπήλαια, το Βάραθρο έχει αναδειχθεί τουριστικά και είναι επισκέψιμο, η Αρκουδοσπηλιά έχει παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, το Σπήλαιο των Ανταρτών έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν ποικίλο, αλλά μικρότερο ενδιαφέρον.

Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας αποτελεί μία ιδιαίτερη περιοχή με έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά τη γεωλογία, την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία. Τα απολιθώματα από τις ανασκαφές στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.

Το εντυπωσιακό Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας

Από τα σημαντικότερα ευρήματα των σπηλαιολόγων είναι και τα απολιθώματα προϊστορικών ζώων τα οποία έχουν ηλικία χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών. Μεταξύ τους και λείψανα της αρκούδας των σπηλαίων (Ursus spelaeus) που χρονολογούνται από την Πλειστόκαινο εποχή, δηλαδή από 120.000 μέχρι και 10.000 χρόνια πριν.

Επίσης, βρέθηκαν οστά και δόντια ήλθαν που μαρτυρούν την παρουσία του λέοντος των σπηλαίων (Pantherα leo spelaea) και της ύαινας των σπηλαίων (Crocuta crocuta spelaea), της λεοπάρδαλης (Panthera pardus), της αλεπούς (Vulpes vulpes), του ασβού (Meles meles) του λύκου (Canis lupus) και των φυτοφάγων μυρηκαστικών Capra ibex, Bos primigenius, Cervus elaphus και πολλών άλλων μικροθηλαστικών ζώων (τρωκτικά, νυχτερίδες, λαγόμορφα) του Ανωτέρου Πλειστοκαίνου. Το άφθονο παλαιοντολογικό υλικό των σπηλαίων είναι πολύτιμο για τους επιστήμονες και θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα.