Αυτή η ημέρα δεν ξεχνιέται στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη… Δείτε συγκλονιστικό βίντεο εποχής

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου 1953, στα Επτάνησα και ισοπέδωσε ολοσχερώς τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου στην Κεφαλονιά καθώς και τη χώρα της Ζακύνθου και περιοχές της Ιθάκης.

Η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει στην περιοχή του Ιονίου από τις 9 Αυγούστου και κορυφώθηκε στις 12 του ίδιου μήνα με ένα σεισμό μεγέθους 7,2 ρίχτερ ενώ ακολούθησαν και αρκετοί μετασεισμοί. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

Από το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζουμε το κατεστραμμένο Αργοστόλι και η Ζάκυνθος. Αρχικά, προβάλλονται πολεμικά σκάφη του 6ου Αμερικανικού Στόλου, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων κρατών που έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου για να παράσχουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Καταγράφονται συνεργεία να καθαρίζουν τα ερείπια, ενώ οι σεισμόπληκτοι στεγάζονται προσωρινά σε σκηνές.

Ακολουθούν πλάνα από την ερειπωμένη πόλη της Ζακύνθου όπου τα συνεργεία σβήνουν ακόμη τις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά το σεισμό και καταγράφουν σκηνές από την τεράστια καταστροφή.