Αυτές οι τροφές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα… Εκτός και αν αντέχουν οι δίπλα σας το ροχαλητό…

Διατροφή

Το ροχαλητό είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που εμφανίζεται συχνότερα σε ορισμένους ανθρώπους, όπως π.χ. σε παχύσαρκους μεσήλικες άνδρες και έχει την τάση να επιδεινώνεται με την ηλικία. Συχνά το ροχαλητό παίρνει κοινωνικές διαστάσεις γιατί μπορεί να γίνει αιτία ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, αφού η/ο σύντροφος στερείται και αυτός ύπνου. Συνήθως προκαλείται στην ύπτια θέση (ανάσκελα) και εμφανίζεται ή επιδεινώνεται όταν είμαστε κουρασμένοι ή όταν έχουμε φάει ή έχουμε πιει αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Η ένταση του ροχαλητού ποικίλλει και μπορεί να ακούγεται ακόμη και στα διπλανά δωμάτια. Το ροχαλητό μπορεί να οδηγήσει σε κακής ποιότητας ύπνο, με επιπτώσεις στην υγεία και στην καθημερινότητα του ανθρώπου που ροχαλίζει. Επιστήμονες, μετά από μελέτες που διενήργησαν, διαπίστωσαν ότι αρκετοί παράγοντες, όπως η διατροφή, επηρεάζουν τη διαδικασία της αναπνοής και μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το επίμονο ροχαλητό.
Όπως επισημαίνουν, υπάρχουν ορισμένες τροφές που περιέχουν λιπίδια τα οποία προκαλούν διόγκωση των ιστών της αναπνευστικής οδού κι έτσι εντείνουν το ροχαλητό. Αντίθετα, άλλες τροφές βοηθούν να παραμένει ανοιχτή η αναπνευστική οδός και να πραγματοποιείται ανεμπόδιστα η αναπνοή. Αυτές οι τροφές, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι:

Eντονο ροχαλητό: Οι "κραδασμοί" προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία - Iatropedia

1. Μέλι

Λίγο μέλι στο τσάι πριν τον ύπνο καταπραΰνει το λαιμό, διευκολύνοντας τη διαδικασία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, το μέλι έχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθά να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση του λάρυγγα.

2. Γάλα σόγιας

Η ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα αγελάδος μπορεί να εντείνει το ροχαλητό. Το γάλα σόγιας είναι μια καλή εναλλακτική για όσους δεν μπορούν να μεταβολίσουν επαρκώς τη λακτόζη.

3. Κουρκουμάς (κιτρινόριζα)

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του μπαχαρικού, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση κι έτσι διευκολύνει τη διαδικασία της αναπνοής.

4. Ψάρι

Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η αντικατάστασή του με το ψάρι βοηθούν να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου. Τα λιπαρά του κρέατος προωθούν τις φλεγμονές στη ρινική κοιλότητα, ενώ αντίθετα τα λιπαρά οξέα του ψαριού δρουν ενάντια στη φλεγμονή.

5. Κρεμμύδι

Μπορεί να κάνει την αναπνοή να μυρίζει άσχημα, όμως έχει αποσυμφορητική δράση και βοηθά να ανοίξει η αναπνευστική οδός.

Ροχαλητό: Γιατί είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες - Onmed.gr

Άλλα αποτελεσματικά μέτρα για να μειώσετε την έντασή του είναι:

  1. Διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα: Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κιλά είναι καλύτεροι σύμμαχοι του ροχαλητού και του συνδρόμου της άπνοιας του ύπνου.

  2. Κόψτε τσιγάρα και ποτά. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς γι΄αυτό πρέπει να το αποφεύγετε τουλάχιστον 4 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Κι όσο για το κάπνισμα κόβοντάς το μειώνετε τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.

  3. Μην τρώτε  αργά το  βράδυ. Η τροφή προκαλεί την έκκριση σάλιου που μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και να προκαλέσει ροχαλητό.

  4. Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλευρό. Όταν κοιμάστε ανάσκελα η πιθανότητα ροχαλητού είναι μεγαλύτερη

  5. Υψώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού κατά 12 εκατοστά. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνετε τη ροή του αέρα στις αναπνευστικές οδούς της μύτης και του λάρυγγα.

  6. Χρησιμοποιήστε υγραντήρα στο δωμάτιο ή φροντίστε να υπάρχει υπάρχει  ικανοποιητική υγρασία  στην ατμόσφαιρα. Ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα θορυβώδες ροχαλητό.

Σύνολο επισκέψεων 1,604 , Σήμερα 5