Από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου. Στέκει αλώβητη στους αιώνες. Εικόνες

Ο τόπος μας

Στην καρδιά της πόλης της Ρόδου, βρίσκεται η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ή Παλιά Πόλη, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους.

Είναι  μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, που έχει αναγνωριστεί από το 1988 ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής  κληρονομιάς της UNESCO.

Αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515. Το φρούριο διαιρείτο σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια. Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια. Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος.

Το 1309 έφθασαν στη Ρόδο οι μοναχοί μαχητές της Ιερουσαλήμ, οι περιβόητοι Ιωαννίτες. Με την έλευση των Ιωαννιτών, η Ρόδος έγινε το μεγάλο κέντρο του βασιλείου τους. Το τάγμα τους κατέκτησε σημαίνουσα θέση στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα αίγλη, πλούτο και φήμη. Από την καρδιά της Μεσογείου μπόρεσαν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στις αλλεπάλληλες τουρκικές επιθέσεις.

Το σπουδαίο εμπορικό λιμάνι και η πόλη, που κατέληξε να έχει έκταση 800.000 τ.μ., ήταν για δύο αιώνες απόρθητα. Η συνθηκολόγηση με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή έγινε το 1522 και σήμανε την αποχώρηση των Ιπποτών, οι οποίοι απέπλευσαν για τη Μάλτα, αφήνοντας όμως πίσω τους ένα πραγματικό στολίδι αρχιτεκτονικής.

Διαδώστε το Εδώ ζεις