Πάσχετε από ρευματικά νοσήματα; Αυτή η διατροφή θα μειώσει τα συμπτώματα του πόνου, σε λίγες ημέρες

Διατροφή

Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν το μυοσκελετικό σύστημα. Οι περισσότερες από αυτές είναι αγνώστου αιτιολογίας και προσβάλλουν όλες τις ηλικίες από παιδιά μέχρι και άτομα τρίτης ηλικίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με Ρευματικά – Μυοσκελετικά νοσήματα ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια Ρευματική-Μυοσκελετική Πάθηση.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που να θεραπεύει τις ρευματικές παθήσεις, κάποιοι ασθενείς διαπιστώνουν ότι κάποια συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν μέσα από διατροφικές αλλαγές.

Επιστήμονες προτείνουν τη μεσογειακή διατροφή, ως την καταλληλότερη, γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι ακολουθώντας την μετά από 3 μήνες υπάρχει μια μείωση στα συμπτώματα του πόνου και μια αύξηση στην ενεργητικότητα του ασθενή και τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων.

Συνιστούν μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης, η οποία κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τακτική χρήση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, υψηλή ποσότητα και συχνότητα λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, ολόσπορων δημητριακών καρπών και οσπρίων, μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών και χαμηλή πρόσληψη αυγών, γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με Ρευματικά - Μυοσκελετικά νοσήματα ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει

Οι επιστήμονες, για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του πόνου συστήνουν:

  • Προτιμήστε 3-5 μερίδες λαχανικών με έμφαση στα πράσινα και πορτοκαλί χρώματα (όπως σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, γλυκιά κολοκύθα, γλυκοπατάτα) και στο κρεμμύδι.

  • Εντάξτε στη διατροφή σας 2-4 μερίδες φρούτων την ημέρα, κατά προτίμηση κόκκινου χρώματος (ρόδι, κεράσια, φράουλες, βατόμουρα), που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

  • Προμηθευτείτε ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσιους σε φυτικές ίνες (αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι) και αποφύγετε απλά σάκχαρα (όπως μέλι, ζάχαρη, αναψυκτικά, γλυκά).

  • Για την πρόσληψη πρωτεΐνης προτιμήστε άπαχα ζωικά τρόφιμα, υψηλής βιολογικής αξίας, κυρίως λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολωμός, ρέγγα), θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα.

  • Εντάξτε 1-2 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, κίτρινο τυρί, κεφίρ) χαμηλά σε λιπαρά στη διατροφή σας, τα οποία προσφέρουν το απαραίτητο ασβέστιο και τη βιταμίνη D.

  • Προτιμήστε φυτικής προέλευσης λιπαρά, κυρίως πλούσια σε ω-3, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ταχίνι, λινέλαιο, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αποφύγετε ζωικά λίπη, με εξαίρεση το φρέσκο βούτυρο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, αφαιρώντας το δέρμα ή ορατά κομμάτια λίπους από το κρέας.

  • Περιορίστε το μαγειρικό αλάτι καθώς και επεξεργασμένες ή συσκευασμένες τροφές που περικλείουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (κονσέρβες, παστά, καπνιστά, κύβοι μαγειρικής). Προτιμήστε φρέσκα, εποχιακά τρόφιμα.

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1-2 ποτήρια κόκκινου κρασιού εβδομαδιαίως, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

  • Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωσή σας (1,5-2 λίτρα νερού) ή την κατανάλωση ροφημάτων, με προτίμηση στο πράσινο τσάι. Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη.

  • Επιλέξτε ήπιες μεθόδους μαγειρικής επεξεργασίας (βράσιμο, ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά) και αποφύγετε το τηγάνισμα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες προτείνουν να αποφεύγετε την υιοθέτηση ακραίων μορφών διατροφής, όπως νηστεία, χορτοφαγική διατροφή, διατροφή ελεύθερη γλουτένης, γενικά, καθώς όπως επισημαίνουν, δεν ενδείκνυνται προκειμένου να μην καταπονείται το άτομο που νοσεί.

 46 Σύνολο επισκέψεων,  1 Σήμερα είδαν