“Τρελές” χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα… “Βροχή” οι καταγγελίες. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος

Κοινωνία

Σαν  “καταιγίδα” πέφτουν οι αναφορές πολιτών προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή κατά ιδωτών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι αναφορές μόνον για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν τις 2.585, νούμερο εξαιρετικά εντυπωσιακό αν υπολογιστεί το γεγονός ότι οι καταγγελίες αφορούν μόνον στους ιδιώτες παρόχους και όχι για την ΔΕΗ, που κατέχει το 65% της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας», δείχνοντας έτσι προς την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία είναι η υπεύθυνη Αρχή να ελέγχει την αγορά και να επιβάλλει κυρώσεις όταν σημειώνονται εκτροπές και παραβατικότητα.

«Δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι, ξαφνικά, άρχισαν να μετατρέπονται οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας» εξήγησε ο επικεφαλής του Συνηγόρου Λευτέρης Ζαγορίτης και διευκρίνισε ότι υπάρχουν τρελές χρεώσεις, ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή πρόστιμα που επιβάλλονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, ενώ χαρακτήρισε μη νόμιμο και διαφανή τον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

“Έχουμε φαινόμενα να έχουμε ρήτρες αναπροσαρμογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ και έχουμε και μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές, δηλαδή, άλλος χρεώνει 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, άλλος χρεώνει 0,30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα», και πρόσθεσε. «Φανταστείτε ότι τα 10 λεπτά σε μία μέση κατανάλωση τετράμηνου 2.000 κιλοβατώρων είναι αμέσως-αμέσως 200 ευρώ plus και επιπλέον ΦΠΑ».

Λογαριασμοί ρεύματος

 8,475 total views,  1 views today