Του αρέσει στην Ελλάδα… αλλά δεν επιθυμεί να ζευγαρώνει εδώ…

Και όμως συμβαίνει...

Ίσως το πιο ξεχωριστό από όλα τα αρπακτικά πουλιά… Ο Ψαραετός, που βλέπετε, αποτελεί μια οικογένεια από μόνος του.

Αυτό οφείλεται στην εκλεκτική του δίαιτα που αποτελείται αποκλειστικά από ψάρια και η οποία έχει διαμορφώσει τη φυσιολογία του σώματός του στο απόλυτο εργαλείο εναέριου ψαρέματος!

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο αρπακτικό. Το άνοιγμα των φτερών κυμαίνεται από 145 μέχρι 170 εκατοστά.

Πρόκειται για ένα μονογαμικό είδος. Αν και η κατανομή του είναι παγκόσμια, στην Ελλάδα δεν αναπαράγεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Η χώρα μας, όμως, προσφέρει στους Ψαραετούς που μεταναστεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής άριστες ευκαιρίες ψαρέματος στις πλούσιες λίμνες και λιμνοθάλασσες. Για αυτό και αποφασίζουν να παραμείνουν και τον χειμώνα, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό και τα πλούσια ρηχά νερά των μεγάλων υγροτόπων.

Περνάει από τη χώρα μας το Μάρτιο και τον Απρίλιο, πηγαίνοντας βόρεια, δίπλα σε μεγάλες λίμνες και ποτάμια όπου παραμονεύει για φρέσκα ψάρια, συνήθως πάνω σε ξερά δέντρα ή σε βράχους κοντά στο νερό. Ξαναπερνάει από τη χώρα μας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά προς το Νότο. Τότε είναι συνηθισμένος κυρίως στους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας. Φωτογραφία Μάνος Βατζόλας, αναδημοσιεύεται από την Ελλκηνική Ορνιθολογική Εταιρεία.