Ένας χώρος που έμελλε να συγκεντρώνει χιλιάδες διαμαρτυρίες…

Η Ελλάδα παλιά...

Είναι η δεκαετία του ’50. Στη φωτογραφίαα φαίνεται ο χώρος όπου θα χτιστεί η αμερικάνικη πρεσβεία. Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και στο βάθος ο Λυκαβηττός.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα ξένης πρεσβείας με τη μεγαλύτερη έκταση, καταλαμβάνοντας ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους την περίοδο 1959 – 1961 και ακολουθεί τις φόρμες της σχολής Μπάουχαους. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.

Προηγουμένως, η αμερικανική πρεσβεία στεγαζόταν σε παλαιό νεοκλασικό τετραώροφο κτίριο που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο στη συνέχεια κατεδαφίστηκε και στη θέση του οικοδομήθηκε νέο πολυόροφο κτίριο.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις εναντίον της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1970 είχε προγραμματιστεί από μέλη της ομάδας Άρης του Ρήγα Φεραίου να τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε αυτοκίνητο δίπλα από το κτίριο της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όμως το αυτοκίνητο εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι Γιώργιος Τσικουρής και Μαρία – Έλενα Αντζελόνι. Δύο χρόνια αργότερα στις 29 Αυγούστου 1972 εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο υπόγειο της Αμερικανικής πρεσβείας προξενώντας υλικές ζημιές. Την ευθύνη είχε αναλάβει η ΛΕΑ, μέλος της οποίας ήταν και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, η πορεία που πραγματοποιείται για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καταλήγει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Στις 17 Νοέμβρη του 1980, η απόφαση της κυβέρνησης Ράλλη να απαγορεύσει στην τότε πορεία να κατευθυνθεί προς την Αμερικανική Πρεσβεία είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα σοβαρών επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και τον θάνατο δύο διαδηλωτών (Ιάκωβος Κουμής & Σταματίνα Κανελλοπούλου).

Τον Απρίλιο του 1993, ξέσπασε η υπόθεση Στηβ Λάλας, που είχε ως συνέπεια της σύλληψη του ελληνοαμερικανού υπαλλήλου της Πρεσβείας Στηβ Λάλα και την δεκατετράχρονη φυλάκισή του στις ΗΠΑ.

Στις 12 Ιανουαρίου 2007, εκτοξεύθηκε ρουκέτα προς το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας από τον «Επαναστατικό Αγώνα», χωρίς όμως να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

 5,297 Σύνολο επισκέψεων,  9 Σήμερα είδαν