Φωτογραφίες σοκ… Εκατοντάδες αργυροπελακάνοι κείτονται νεκροί στις Πρέσπες…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Μαζικοί θάνατοι Αργυροπελεκάνων, που ξεπερνούν τους 600, εξαιτίας της γρίπης των πτηνών (H5N1) διαπιστώθηκαν στη Μικρή Πρέσπα, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία του είδους παγκοσμίως, όπως ανέφερε από χθες το “Εδώ.. ζεις”. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και από τα πιο όμορφα πτηνά στον κόσμο…

Τα περιστατικά μαζικών θανάτων ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου μία εβδομάδα αφού έφτασαν στην Πρέσπα πελεκάνοι που διαχειμάζουν στη ΒΑ Ελλάδα και τη Δ. Τουρκία. Από 11 θανάτους στις 17/2, καταγράφηκαν 209 νεκρά πουλιά στην αποικία στις 25/2 και πλέον, στις 3/3, νέα λήψη μέσω drone από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών κατέγραψε 574 νεκρούς Αργυροπελεκάνους! Νεκρά πτηνά έχουν εντοπιστεί και στις λίμνες της Καστοριάς και Χειμαδίτιδας.

Πάντως, όπως διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μετάδοση στον άνθρωπο του ιού της γρίπης των πτηνών. Όπως αναφέρει η γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, πρόκειται για επιζωοτία που εδώ και μήνες πλήττει την Ευρώπη και στη χώρα μας εμφανίσθηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά.

May be an image of nature and body of water

Ήδη η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους κάτοχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρµογή των µέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λπ.) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των δύο χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά. Οι φωτογραφίες είναι του Ο. Αλεξάνδρου και αναδημοσιεύονται από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Σύνολο επισκέψεων 1,004 , Σήμερα 3