Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας…

Πολιτισμός

Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη

Στην αρχαιότητα, η φήμη της Σαμοθράκης προερχόταν από τη μυστηριακή της λατρεία των Μεγάλων Θεών. Το ίδιο το ιερό έχει την αναμφισβήτητη αύρα του ιερού χώρου, ο οποίος φιλοξένησε γεγονότα που διαμόρφωσαν την αρχαία μυθολογία και ιστορία. Η κοινότητα των μυημένων στη Σαμοθράκη κρατούσε απόρρητη τη φύση των τελετών μύησης.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου βρέθηκε το 1863 το περίφημο άγαλμα της Νίκης απέχει περίπου 400 μ. από τη σημερινή βορειοδυτική ακτή του νησιού και έχει έκταση 50 περίπου στρεμμάτων.

Το ιερό που γνώρισε τη μεγαλύτερή του δόξα στους 3ο και 2ο αιώνες π.Χ. εγκαταλείπεται προς το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. Η αρχαιολογική έρευνα έχει δώσει μια εικόνα της εξέλιξής του, μολονότι ούτε τα αρχαιολογικά δεδομένα ούτε τα κείμενα της αρχαίας γραμματείας είναι ικανά να διαπεράσουν τον πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τα μυστήρια. Φωτογραφίες Πασχάλη Δρακόπουλου, αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

Άποψη από νοτιοανατολικά της Θόλου Αρσινόης Β΄(288-270 π.Χ.), όπως είναι σήμερα. Στο εσωτερικό της περιφέρειας των θεμελίων διακρίνονται τα κατάλοιπα του Κτίσματος με τους Ορθοστάτες (2ο τέταρτο 4ου αι. π.Χ.).

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης. Αεροφωτογραφία

Σύνολο επισκέψεων 2,226 , Σήμερα 1