Το πρώτο κατόρθωμα στη θάλασσα του Αγώνα των Ελλήνων…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Στις 27 Μαΐου του 1821, σαν σήμερα, ο Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο στην Ερεσό της Λέσβου.

Τρεις μοίρες του ελληνικού στόλου, από υδραίικα, σπετσιώτικα και ψαριανά πλοία που έπλεαν στο βορειοανατολικό Αιγαίο με σκοπό να εμποδίσουν τον απόπλου του πανίσχυρου αυτοκρατορικού οθωμανικού στόλου από τα Δαρδανέλια, συνάντησαν στα ασιατικά παράλια ένα τουρκικό πολεμικό δίκροτο.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, το εχθρικό δίκροτο, παρακολουθούμενο και παρενοχλούμενο με κανονιοβολισμούς από τα ελληνικά πλοία, προσορμίστηκε για ενισχύσεις στην Ερεσό της Λέσβου. Στη σύσκεψη των Ελλήνων πλοιάρχων, στη γολέτα «Θεμιστοκλής» του Υδραίου ναυάρχου Ιάκωβου (Γιακουμάκη) Τομπάζη, αποφασίστηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ναυτικού πολέμου, η χρήση «μπουρλότων».

Η επιτυχής πυρπόληση και ανατίναξη του εχθρικού πλοίου από τον Ψαριανό Δημήτριο Παπανικολή, στις 27 Μαΐου του 1821, σαν σήμερα, αποτελεί το πρώτο κατόρθωμα του κατά θάλασσα Αγώνα των Ελλήνων.

Το έργο είναι του Κωνσταντίνου Βολανάκη, «Η πυρπόληση του τουρκικού δικρότου στην Ερεσό», λάδι σε καμβά (1882) από τη Συλλογή του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος. Αναδημοσιεύεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.