Ιδού ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου…

Ο τόπος μας

Είναι ο «πύργος των Ανέμων», ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός και ρολόι του κόσμου…

«Το ωρολόγιο του Ανδρόνικου», ο ναός του Αιόλου ή αλλιώς Αέρηδες κτίσθηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. Στο πάνω μέρος κάθε πλευράς εικονίζονται ανάγλυφα οι άνεμοι με τα σύμβολά τους και τα ονόματά τους χαραγμένα.

Στις εξωτερικές πλευρές του υπάρχουν χαραγμένες γραμμές και μεταλλικοί γνώμονες, μέρος ηλιακών ρολογιών. Ο πύργος των Ανέμων είναι ένα οκταγωνικό κτήριο που είναι κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο. Στην μαρμάρινη στέγη του έχει σωθεί τμήμα κιονόκρανου κορινθιακού ρυθμού.

Ρωμαϊκή Αγορά: Επισκέψιμος ο «Πύργος των ανέμων»

Ο πύργος των Ανέμων μετατράπηκε την παλαιοχριστανική εποχή σε εκκλησία ή σε βαπτιστήριο κάποιας γειτονικής εκκλησίας, ενώ στο χώρο έξω από την Β.Α είσοδο υπήρχε χριστιανικό κοιμητήριο. Το 15ο αιώνα το μνημείο αναφέρεται αλλού ως ναός του Αιόλου και αλλού ως εκκλησία. Το 18ο αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, χρησιμοποιήθηκε ως τεκές των Δερβίσηδων.

Οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης έγιναν από το 1915 έως το 1919 από τον αρχιτέκτονα Α.Ορλάνδο και ακολούθησαν νέες το 1976 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

 1,804 total views,  4 views today