Να, τι θα κάνετε το βράδυ… Το “τσάκα-τσούκα” έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία σας…

Διατροφή

Τον γνωρίζετε ως πασατέμπο – ιταλική λέξη (passo tempo) που σημαίνει «περνάω τον χρόνο μου». Στα ελληνικά είναι γνωστός ως κολοκυθόσπορος. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι πόσο υγιεινός είναι, αρκεί, όμως, να μην είναι αλατισμένος!

Όπως αποκαλύπτουν έρευνες επιστημόνων, ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Είναι επίσης πλούσιος σε  φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, και μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Είναι όμως και πλούσιος σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια έχουν περίπου 500 θερμίδες. Γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του.

Οι δίαιτες πλούσιες σε σπόρους κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι λιγνάνες στους σπόρους κολοκύθας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Περαιτέρω μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι ένα συμπλήρωμα που περιείχε σπόρους κολοκύθας, είχε τη δυνατότητα να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή και τη βιταμίνη Ε. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύουν τα κύτταρά σας από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από πολλές ασθένειες. Θεωρείται ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στους σπόρους κολοκύθας είναι εν μέρει υπεύθυνα για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία.

Πώς μας ωφελεί ο πασατέμπος; | vita.gr

Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH), μια κατάσταση στην οποία ο προστάτης αδένας διευρύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση. Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αυτών των σπόρων μείωσε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση. Σε μια μονοετή μελέτη σε περισσότερους από 1.400 άνδρες με καλοήθη υπερπλασία προστάτη, η κατανάλωση σπόρων κολοκύθας μείωσε τα συμπτώματα και βελτίωσε την ποιότητα ζωής.

Ο πασατέμπος είναι πλούσια πηγή μαγνησίου. Με δεδομένο ότι συχνά οι κεφαλαλγίες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου, η πρόσληψη αυτού του μετάλλου συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει τους πονοκεφάλους.

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες τον καθιστά πολύ φιλικό για το πεπτικό σύστημα και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Ακόμη του αποδίδεται διουρητική δράση, καθώς και ευεργετική δράση στη βελτίωση του λιπιδαιμικού μας προφίλ. Εικάζεται ότι ο κολοκυθόσπορος βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης και στη μείωση της χοληστερόλης.

Σύνολο επισκέψεων 3,921 , Σήμερα 3