Οι ουρανοί και οι θάλασσές μας, σε όλη την επικράτεια… υποκλίθηκαν

Ο τόπος μας

Μας είχαν προετοιμάσει: αυτή η παρέλαση της 25ης Μαρτίου δεν θα είναι σαν καμία προηγούμενη… Και αυτό όχι μόνον εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των απαραίτητων μέτρων που επιβάλλει, όπως η απουσία κοινού. Ούτε επειδή θα παρίστανται ξένοι ηγέτες, τιμώντας τα 200 χρόνια από την επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού. Αυτή η επέτειος ξεχώρισε γιατί οι ουρανοί και οι θάλασσές μας, σε όλη την επικράτεια,  κατά την παρέλαση γέμισαν με γαλλικά Rafale, αμερικανικά F-16, ελληνικά F-16 και Mirage. Μέχρι κι ένα γιγαντιαίο αμερικανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-35 που σταθμεύει στη Σούδα έκανε  αισθητή την παρουσία του.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, από τις βάσεις τους και πέταξαν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις, ενώ πολεμικά πλοία ελλιμενίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης ενώπιον της πολιτειακής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας στην Αθήνα, την ώρα των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σχηματισμός τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 διήλθε άνωθεν της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, τα μαχητικά θα διασπαστούν σε δύο ζεύγη πραγματοποιώντας πτήση άνωθεν των ακόλουθων δρομολογίων:

– Καβάλα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Ορεστιάδα – Διδυμότειχο – Σουφλί – Αλεξανδρούπολη – Λήμνος – Λέσβος – Χίος.

– Καστοριά – Ιωάννινα – Κέρκυρα – Πρέβεζα – Άκτιο – Μεσολόγγι – Λάρισα.

Επιπρόσθετα, σχηματισμοί ελικοπτέρων πέρασαν άνωθεν της Χαλκίδας και του Βόλου, καθώς και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Μirage άνωθεν της Χαλκίδας.

Επιπλέον, διελεύσεις από ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν τα παρακάτω δρομολόγια:

– Βόλος – Σκύρος – Ψαρά – Σάμος – Πάτμος – Κάλυμνος.

– Χανιά – Κως – Ρόδος – Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – ‘Αγιος Νικόλαος – Ηράκλειο – Ρέθυμνο.

– Πάτρα – Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο – Αρεόπολη – Καλαμάτα – Πύργος – Ζάκυνθος – Κεφαλλονιά – Άραξος.

Παράλληλα, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε διάφορα λιμάνια της χώρας, χωρίς δυνατότητα επιβίβασης επισκεπτών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά:

– Φρεγάτες σε Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο και Μύκονο.

– Ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων σε Πειραιά, Καβάλα, ‘Αγιο Ευστράτιο, Καστελόριζο.

– Κανονιοφόροι σε Ψαρά, Λέσβο, Πάτμο, Ναύπλιο, Σύμη, Σούδα.

– Παράκτια περιπολικά σε Λέσβο, Ικαρία, Χίο και Κω.

– Υποβρύχιο στη Κάσο.

– Ναρκοθηρευτικά σε Πάτρα και Πύλο.

Τέλος, ο πιλότος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας απηύθυνε  χαιρετισμό εν πτήσει.

Σύνολο επισκέψεων 2,250 , Σήμερα 1