Ετοιμάζουν εντυπωσιακή παρέλαση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της Θεσσαλονίκης…

Και όμως συμβαίνει...

Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η τελική δοκιμαστική παρέλαση ενόψει της μεγάλης στρατιωτικής παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι τελικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την εμφάνιση νέων συστημάτων όπως είναι τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, τα πρώτα της σειράς που παραλαμβάνει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες, αλλά και την συμμετοχή στις εναέριες διελεύσεις των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην πρώτη τους παρουσία στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Τα ελληνικά μαχητικά Rafale, έξι από τα οποία έχει παραλάβει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους, έχοντας το εθνόσημο στα φτερά τους, θα εκτελέσουν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης. Πρόκειται για το μαχητικό που μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα, επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση.

Μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων και μεγάλο αριθμό όπλων, όπως πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, πύραυλο πλεύσης και πύραυλο αέρος- επιφανείας, όπλα ακριβείας, καθώς επίσης κι ένα πυροβόλο των 30 mm.

Πάνω από την Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρέλασης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, θα βρεθούν ωστόσο όλοι οι τύποι μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός από την «αιχμή του δόρατος», τα Rafale που θα έρθουν κατευθείαν από την «φωλιά» τους, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα παρατηρήσουν διελεύσεις μαχητικών F-16, Mirage 2000-5 και F-4Ε Phantom.

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι και η κοινή εμφάνιση του F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ» που με βάση τον νυν σχεδιασμό θα εκτελέσει διέλευση μαζί με το Spitfire MJ 755, το ιστορικό καταδιωκτικό που από στατικό έκθεμα στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, χάρη στο κοινωφελές ίδρυμα “ΙΚΑΡΟΣ” και μετά την ανακατασκευή του στη Μεγάλη Βρετανία, πετάει ξανά στους ελληνικούς ουρανούς, για πρώτη φορά σε παρέλαση με Έλληνα πιλότο στα χειριστήρια.

Την ίδια ημέρα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 που πρόκειται να ενταχθούν επιχειρησιακά στον Ελληνικό Στρατό αναμένεται επίσης να παρελάσουν στη Θεσσαλονίκητα τα πρώτα δέκα  από τα 40 που παραλαμβάνει η Ελλάδα από την Γερμανία.

Σύνολο επισκέψεων 1,324 , Σήμερα 3