Ουρολοίμωξη. Επιστήμονες: Αυτά βοηθούν τις γυναίκες να μην υποτροπιάζουν. Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Υγεία

Ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τις γυναίκες είναι οι ουρολοιμώξεις… Στις γυναίκες οι ουρολοιμώξεις είναι οκτώ φορές περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των λοιμώξεων στις γυναίκες είναι η τάση τους να υποτροπιάζουν.

Μελέτες του μικροβιώματος της περιοχής έχουν εντοπίσει αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ υγιών πληθυσμών και ατόμων με ουρολογικές ασθένειες. Το μικροβίωμα είναι θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τους πιθανούς ρόλους του στην υγεία.

Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια πρέπει να είναι ανθεκτικά στα γαστρικά και χολικά οξέα για να φτάσουν στο εντερικό σύστημα και να παράγουν τα αποτελέσματά τους.

Τα προβιοτικά που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τις ουρογεννητικές λοιμώξεις πρέπει να περιέχουν είδη Lactobacillus. Οι υγιείς μικροβιακοί πληθυσμοί των ειδών Lactobacillus έχουν ισχυρή ανασταλτική επίδραση στο E. coli. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στοματική χορήγηση του Lactobacillus μπορεί να έχει πράγματι αποτελέσματα.

Σε αυτές τις μελέτες οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα προβιοτικά που χορηγούνται από το στόμα μπορεί να ρυθμίζουν την κολπική χλωρίδα και να είναι αποτελεσματικά στις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Αναφέρουν επίσης ότι τα στοματικά προβιοτικά είναι πιο άνετα για τους ασθενείς, παρά η κολπική χορήγηση και ότι η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία μπορεί να είναι καλύτερη.

Οι τροφές που βοηθούν. Τι να αποφεύγετε

κράνμπερι, διατροφική αξία κράνμπερι, οφέλη κράνμπερι στην υγεία

1. Πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της ουρολοίμωξης  είναι η τακτική κατανάλωση χυμού από κράνμπερι (cranberry). Έχει αποδειχθεί ότι τα κράνα εμποδίζουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν στα τοιχώματα της ουρήθρας.

2. Επίσης θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε και καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων.

3. Συνίσταται επιπλέον η κατανάλωση προβιοτικών και τροφίμων που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως κράμα και τουρσί. Περιέχουν “καλά” βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθούν τα κακά βακτήρια σε απόσταση

4. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ, αλκοόλ ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη μέχρι να εξαλειφθεί η λοίμωξη μιας και αυτά τα ποτά μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη.

5. Τα όξινα τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια πρέπει να αποφεύγονται εφόσον μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στην  ουροδόχο κύστη.

Σύνολο επισκέψεων 2,287 , Σήμερα 2