Για ατρόμητους… Εδώ τα κύματα φτάνουν σε ύψος όσο μια 10όροφη πολυκατοικία. Εικόνες

Κόσμος

Ένα μικρό ψαροχώρι στην Πορτογαλία έχει γίνει πόλος έλξης για τους πιο ατρόμητους σέρφερ μεγάλων κυμάτων στον κόσμο… , οι οποίοι δεν χρειάζονται μόνο ικανότητα, δύναμη και θάρρος -η φύση και η γεωγραφία πρέπει, επίσης, να συνεργαστούν.

Τα νερά στα ανοικτά του Ναζαρέ πολλοί τα αποκαλούν και ως το «Έβερεστ» των ωκεανών,. Μόλις δύο ώρες βόρεια της Λισαβόνας στην Πορτογαλία. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Πορτογαλίας, η καλύτερη εποχή της περιοχής είναι κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι κατάλληλες συνθήκες εκεί έχουν δημιουργήσει μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα στα οποία έχουν σερφάρει οι λάτρεις του αθλήματος και της ανδρεναλίνης.

Τα κύματα στην παραλία Ναζάρε μπορούν να φτάσουν σε ύψος ακόμα και μια 10όροφη πολυκατοικία, καθώς σχηματίζονται από ένα υποβρύχιο φαράγγι βάθους σχεδόν 5 μέτρων που βρίσκεται ανοιχτά της πορτογαλικής παραλίας.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, τα κύματα στη Βόρεια Παραλία (Praia do Norte) έχουν μέσο ύψος περίπου 15 μέτρα, ενώ σε μια εξαιρετική ημέρα, οι σέρφερ μπορούν να πιάσουν κύματα ύψους, ακόμη, και περίπου 24 μέτρων. Η 29η Οκτωβρίου 2020, ωστόσο, έχει μείνει στην ιστορία καθώς ήταν μια από τις εξαιρετικές ημέρες.

Και αυτό γιατί τότε ο Πορτογάλος σέρφερ António Laureano μπορεί να έκανε σέρφινγκ σε κύμα ύψους περίπου 31 μέτρων. Η ανάλυση του ύψους του κύματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αν επιβεβαιωθεί, θα ξεπερνούσε το ρεκόρ του Ροντρίγκο Κόξα του 2017, ύψους 24 μέτρων, που είχε επίσης σημειωθεί στο Ναζαρέ.