Μπορεί και εσείς να αγαπήσετε το νησί που λάτρεψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Εικόνα

Ο τόπος μας

Το νησί που αγάπησε ο Οδυσσέας Ελύτης και ενέπνευσε σπουδαίους ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς, ποντάρει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Από τους υγροτόπους που μελετούσε κάποτε ο Αριστοτέλης και δημιούργησε τα θεμέλια της βιολογίας και της επιστημονικής μεθοδολογίας, στον απέραντο ελαιώνα των 11 εκατομμυρίων ελαιοδένδρων, μέχρι το μοναδικό απολιθωμένο δάσος που δεσπόζει στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, ηλικίας άνω των 20 εκατομμυρίων ετών.

Ο  υγρότοπος της Καλλονής είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εναλλακτικής μορφή τουρισμού. Ο υγρότοπος της Καλλονής  θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης  με περίπου 1500 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων ορχιδεών και 311 είδη πουλιών  που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.  Εκεί δεκάδες επισκέπτες καθημερινά παρατηρούν τα υδρόβια πουλιά που κατακλύζουν την περιοχή.

Την ίδια στιγμή η επίσκεψη στο Σιγρί είναι ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να επισκεφθεί κανείς τη Λέσβο  καθώς εκεί βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Αυτό το φυσικό μνημείο είναι μοναδικό καθώς υπάρχουν μόνο δύο απολιθωμένα  δάση σε ολόκληρο τον κόσμο, με το δεύτερο να βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ!  Πριν από 20.000.000 χρόνια, υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια στη Λέσβο. Οι εκρήξεις αυτών  των ηφαιστείων δημιούργησαν το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι.

Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες μορφές τουρισμού, η Λέσβος ποντάρει στην ευεξία που μπορούν να προσφέρουν οι ιαματικέ πηγές. Μάλιστα οι πηγές οι Θερμές Πηγές Πολιχνίτου είναι από τις θερμότερες στην Ευρώπη, χλωριονατριούχες και με θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 62ο C και 86ο C και  βρίσκονται 1χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης Πολιχνίτου. Οι θερμές πηγές Πολιχνίτου βρίσκονται στη φάση αναβίωσης και πρόκειται να  λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2023.