Πέθανε και πήρε μαζί του ένα… μυστήριο. Έλεγε ότι δεν είχε καταναλώσει νερό και τροφή από… 11 ετών

Πρόσωπα

Πέθανε από γηρατειά ο Ινδός γιόγκι, Πραλάντ Τζάνι,που καταγόταν από το μικρό χωριό Τσαράντα, στην πολιτεία Γκουτζαράτ (δυτική Ινδία). Η αναφορά για το θάνατό του γίνεται επειδή υποστήριζε ότι δεν είχε καταναλώσει νερό ή τροφή από την ηλικία των 11 ετών.

Ο Τζάνι ισχυριζόταν ότι τον είχε ευλογήσει μία θεά όταν ήταν μικρός, κάτι που του χάρισε ειδικές δυνάμεις. «Έλαβα το ελιξήριο της ζωής… γεγονός που μου επέτρεψε να ζω χωρίς τροφή και νερό», έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2003.

Δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί εάν ο Ινδός γιόγκι πράγματι δεν κατανάλωνε καμία τροφή ή καθόλου νερό κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών. Για τους γιατρούς, είναι αδιανόητο το ανθρώπινο σώμα να μπορέσει να επιβιώσει από κάτι τέτοιο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ινδία: Πέθανε ένας γιόγκι που ισχυριζόταν ότι δεν είχε φάει ή πιει ...

Ο ασκητισμός του, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μικρή κοινότητα πιστών γύρω του, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων.  Ομάδες γιατρών από την Ινδία τον εξέτασαν και τον παρακολούθησαν επισταμένως δύο φορές, το 2003 και το 2010. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μελέτης, όπου παρακολουθεί το σε μόνιμη βάση από κάμερες, ο γιόγκι δεν έφαγε ούτε ήπιε για δύο εβδομάδες, αφήνοντας άναυδους τους γιατρούς.

«Αυτό το φαινόμενο παραμένει ένα μυστήριο», είχε δηλώσει εκείνη την εποχή στον Τύπο ένας νευρολόγος της ομάδας των επιστημόνων.