Νομίζεις ότι είσαι στη Σελήνη… Και όμως αυτά τα γλυπτά από λάβα είναι σε ελληνικό νησί… Εικόνες

Ο τόπος μας

Τα νησιά μας έχουν πολλές άγνωστες και ενδιαφέρουσες ιστορίες να σου… διηγηθούν. Μία από αυτές βρίσκεται σε ένα μακρινό νησί του Αιγαίου. Η Λήμνος είναι το νησί των αντιθέσεων που κρύβει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ελλάδας, που ίσως δεν είναι γνωστά σε πολλούς. Εκεί βρίσκεται ένα από τα απόκοσμα τοπία που μοιάζουν με Σελήνη και προκαλεί δέος σε όποιον το αντικρίζει από κοντά.

Αυτή η περιοχή στη βόρεια Λήμνο ονομάζεται Φαρακλό ή Φαλακρό που έχει διάφορους βραχώδεις σχηματισμούς ιδιαίτερης γεωμορφολογικής αξίας, οι οποίοι δίνουν την εντύπωση στον επισκέπτη ότι είναι λαξευμένα σαν γλυπτά. Αυτοί οι βραχώδεις σχηματισμοί πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από την τρεχούμενη καυτή λάβα, που ανάβλυζε από τα ηφαίστεια, που ήταν ενεργά στο νησί πριν από χιλιάδες χρόνια. Οπότε αυτή η ποσότητα λάβας όταν ήρθε σε επαφή με το θαλασσινό νερό ψύχθηκε και σχημάτισε αυτά τα αλλόκοτα πετρώματα.

Εκεί λοιπόν, στο ακρωτήρι Φαρακλό και λίγο μετά το χωριό Προπούλι θα συναντήσεις τα περίφημα γλυπτά από λάβα. Ένα σεληνιακό τοπίο που θα απορείς πώς δημιουργήθηκε. Αυτά τα εντυπωσιακά και φυσικά γλυπτά, σου θυμίζουν ένα σκηνικό από άλλον πλανήτη…

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα άκρως εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο το οποίο περιλαμβάνει αυτούς τους παράξενους σχηματισμούς. Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτά τα γλυπτά «φραγκοκέφαλα», λόγω της σφαιροειδούς μορφής τους, σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κίτρινου. Εξάλλου η Λήμνος χαρακτηρίζεται από αυτές τις αντιθέσεις και το γοητευτικό τοπίο με τους γραφικούς όρμους στο βόρειο τμήμα της.

Σύνολο επισκέψεων 1,634 , Σήμερα 1