Λέρος: Γιατί “όσοι τη γνωρίσουν δεν την ξεχνούν ποτέ». Άγνωστες πτυχές ενός από τους τελευταίους παραδείσους

Ο τόπος μας

Η ιστορία επιφύλαξε στην Λέρο, ένα σημαντικό ρόλο από τα πανάρχαια χρόνια. Σήμερα η Λέρος φαντάζει ένας από τους τελευταίους μικρούς παράδεισους για τον επισκέπτη που αναζητά την ηρεμία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.
Μια ηρεμία που ξεκουράζει πνεύμα και αισθήσεις ταυτόχρονα, σε ένα περιβάλλον τόσο φιλόξενο που γίνεται οικείο από την πρώτη στιγμή.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Λεριοί υποστηρίζουν με έμφαση ότι: «Όσοι τη γνωρίσουν δεν την ξεχνούν ποτέ».
Στην αρχαιότητα, η Λέρος μαζί με την Κάλυμνο ονομάζονταν Καλύδνιαι νήσοι ή Καλύδνια. Το όνομα ΛΕΡΟΣ εικάζεται ότι προήλθε από τη λέξη ΛΕΥΡΟΣ (λήμμα Λευρός) που σημαίνει λείος, ομαλός, επειδή, σε αντίθεση με την ορεινή και βραχώδη Κάλυμνο, η Λέρος έχει έδαφος ομαλό και γόνιμο.

Η ιστορία του διάσημου μυθιστορήματος «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» βασίζεται στη Μάχη της Λέρου και στα παράκτια κανόνια του Ιταλικού Ναυτικού Πυροβολικού, τα οποία ήταν μεταξύ των ισχυρότερων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, έως ότου η Ιταλία συνθηκολόγησε το 1943 και εν συνεχεία όσα απέμειναν από τους βομβαρδισμούς, χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς μέχρι την ήττα τους.
Η φημισμένη πλέον πόλη στο νησί της Λέρου, το Λακκί, αψηφά τα στερεότυπα στο χώρο της αρχιτεκτονικής, αφού σύμφωνα με σχετικές μελέτες φέρεται να έχει την υψηλότερη συγκέντρωση κτιρίων art deco μετά το Μαϊάμι!
Το Λακκί είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι μεγάλου βάθους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα!