Αυτή είναι η πιο μολυσμένη πόλη σε όλο τον κόσμο… Κάθε ανάσα και κίνδυνος για την υγεία τους

Κόσμος

Η Λαχόρη στο Πακιστάν ανέβηκε πάνω από δέκα θέσεις και έγινε η πόλη με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια ετήσια κατάταξη μιας ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ως όριο ασφαλείας τη μέγιστη συγκέντρωση 5 μικρογραμμαρίων PM2.5 ανά κυβικό μέτρο. Και το τραγικό είναι ότι η ποιότητα του αέρα στη Λαχόρη επιδεινώθηκε στα 97,4 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, καθιστώντας την την πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως.

Η Λαχόρη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, με πληθυσμό πάνω από 8 εκατομμύρια στην ευρύτερη αστική περιοχή. Συγκαταλέγεται στις 30 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Είναι γνωστή και ως η «Πόλη των Κήπων». Οι πιο διάσημοι από τους κήπους της Λαχόρης είναι οι κήποι Σαλιμάρ, που δημιουργήθηκαν με σκοπό να μιμηθούν τον παράδεισο, όπως αυτός παρουσιάζεται στο Κοράνι. Οι κήποι αυτοί αποτελούν μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την UNESCO.

DhKQMqEXcAExTP6

Επίσης, η πόλη Χοτάν είναι η μοναδική κινεζική πόλη που βρίσκεται στις πρώτες 20 θέσεις και ακολουθεί την Λαχώρη με 94,3 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο. Οι επόμενες δύο πόλεις στην κατάταξη είναι ινδικές: το Μπιγουάντι, στα περίχωρα του Νέου Δελχί, με επίπεδα ρύπανσης 92,7 και το Δελχί αμέσως μετά με 92,6.

Όπως αναφέρεται την έκθεση, που χρησιμοποίησε δεδομένα σε πάνω από 7.300 τοποθεσίες σε 131 χώρες, ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζει σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά απειλή για την υγεία του.

Αντίθετα το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει τον καθαρότερο αέρα παγκοσμίως με συγκέντρωση PM2.5 1,3, ενώ η Καμπέρα τον καθαρότερο για πρωτεύουσα με 2,8.