Ανακαλύφθηκε στο Ερεχθείο… Σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, ευημερίας και καλής τύχης…

Πολιτισμός

Άγαλμα Κόρης. Η «Κόρη με το ρόδι» (580-570 π.Χ.)

Βρέθηκε το 1887 στα ανατολικά του Ερεχθείου. Είναι ντυμένη με τρία διαδοχικά ενδύματα. Από μέσα φορά μακρύ χιτώνα, από τον οποίο είναι ορατό μόνο το δεξί μανίκι, πιασμένο με μικρά ανάγλυφα κουμπιά. Από πάνω φορά πέπλο, στολισμένο με κόκκινο μαίανδρο, σταυρούς και άστρα, δεμένο στη μέση με πράσινη ζώνη. Η ενδυμασία ολοκληρώνεται με μακρύ επίβλημα, το οποίο πέφτει συμμετρικά από τους ώμους και διακοσμείται στην παρυφή με μαίανδρο, σταυρούς και φούντες στις άκρες.

Η Κόρη κρατά με το λυγισμένο αριστερό χέρι κόκκινο ρόδι. Οι πολυάριθμοι σπόροι του ροδιού το έκαναν σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, ευημερίας και καλής τύχης. Με το δεξί χέρι κρατά πράσινο στεφάνι. Στον λαιμό φορά περιδέραιο με ανάγλυφες μακρουλές χάντρες, άλλοτε ενωμένες με κόκκινη γραμμή, και στα αυτιά κρεμαστά τριγωνικά σκουλαρίκια, από τα οποία σώζεται μόνο η απόληξη.

Τα μαλλιά της πέφτουν στην πλάτη σε λεία μάζα που πλαισιώνεται από δύο μπούκλες, ενώ μπροστά σχηματίζουν από τρεις μπούκλες σε κάθε στήθος. Η απουσία πλαστικών όγκων και η έλλειψη διαμόρφωσης των σκελών αποτελούν ενδείξεις της παλαιότητας του αγάλματος. Πηγή Μουσείο της Ακρόπολης.

Σύνολο επισκέψεων 2,476 , Σήμερα 1