“Σαν πλοίο που ναυάγησε…”. Οι προφητικοί στίχοι για το πλοίο του Σταμάτη Κόκοτα που αποτελεί απειλή…

Ο τόπος μας

“Σαν πλοίο που ναυάγησε

σαν νούφαρο που μάδησε

στης λίμνης μέσα το θολό νερό

Με ελπίδες λιγοστές

έστω και απατηλές

να γυρίσεις περιμένω

ίσως βγει αληθινό

τ’ όνειρό μου το τρελό

τ’ όνειρό μου το ναυαγισμένο.”

Αυτοί είναι οι στίχοι μίας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που ερμήνευσε ο πολύ γνωστός τραγουδιστής των δεκαετιών 60 και 70 Σταμάτης Κόκοτας. Για την ακρίβεια αυτοί οι στίχοι είναι γραμμένοι από την πιο επιτυχημένη Ελληνίδα στιχουργό Παπαγιαννοπούλου Ευτυχία και η σύνθεση της μουσικής ανήκει στον Καλδάρα Απόστολο.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αυτοί οι στίχοι έμελλε να είναι και προφητικοί, καθώς 10 χρόνια σχεδόν αργότερα ( το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε το 1967 ) η ζωή μέσα από ένα περίεργο παιχνίδι θα επιβεβαίωνε τους στίχους αυτού του σπουδαίου τραγουδιού για τον ερμηνευτή του.

Stacoco: η ιστορία του βυθισμένου ονείρου του Κόκοτα.

Το μεγαλύτερο παράσημο στην πολύ επιτυχημένη ούτως ή άλλως καριέρα του Σταμάτη Κόκοτα είναι ο θαυμασμός σε πρώτη φάση και η μετέπειτα φιλία του με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Ωνάσης αγαπούσε πολύ τα τραγούδια του λαϊκού ερμηνευτή πήγαινε πολύ συχνά να τον ακούσει live στα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζόταν και δεν άργησε πολύ όλο αυτό να εξελιχθεί σε μια δυνατή φιλία μεταξύ των δύο.

Λέγεται μάλιστα πως η στενή του σχέση με τον Έλληνα μύθο των ναυτιλιακών του κόλλησε και το μικρόβιο με τα καράβια και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Το πρώτο και μοναδικό εμπορικό πλοίο που απέκτησε ο Σταμάτης Κόκοτας στην μικρή σταδιοδρομία του ως πλοιοκτήτης είναι το STACOCO. Πρόκειται για ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου. Οι καταστηματάρχες της παραλιακής περιοχής του Ασπροπύργου, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα μισοβυθισμένο πλέον θυμούνται τον κύριο Σταμάτη, όπως και τον προσφώνησαν να επισκέπτεται τις ταβέρνες τους, προκειμένου να προμηθευτεί φαγητό για το πλήρωμα του πλοίου μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που καθήλωσε μέχρι και σήμερα το πλοίο στην συγκεκριμένη θέση.

STACOCO: Το Βυθισμένο όνειρο του Σταμάτη Κόκοτα που στοιχειώνει και απειλεί τον Σαρωνικό - ΒΙΝΤΕΟ

Τελευταίο φορτίο που φορτώθηκε στο συγκεκριμένο πλοίο ήταν τσιμέντο.  Να αναφερθεί πως το φουγάρο του πλοίου κοσμούσε ένα μουσικό όργανο (πιθανότατα μπουζούκι) το οποίο όμως δεν είναι εμφανές στις μέρες μας λόγο της διάβρωσης.

Η οικολογική καταστροφή που καραδοκεί.

Το πλοίο ήταν φορτωμένο με τσιμέντο και έτοιμο να ταξιδέψει αυτό σημαίνει πως σε αυτό υπήρχαν καύσιμα, λιπαντικά κτλ. Το δρομολόγιο όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επικίνδυνο υλικό να βρίσκεται μέχρι και τις μέρες μας στο εσωτερικό του τόσο ταλαιπωρημένου πλέον σκαριού.

Η απόφαση για ανέλκυση του πλοίου.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας μάλιστα είχε εκδώσει και απόφαση όπου τιμωρούσε με πρόστιμο τον γνωστό καλλιτέχνη, ενώ είχε ληφθεί  και η απόφαση να διαγραφεί αυτό αν ο ίδιος προχωρούσε στην ανέλκυση του πλοίου, αλλά το υπουργείο στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφαση του.

Δείτε το βίντεο από το up stories